Το έργο μου

Προγραμματική Σύμβαση για τη Στέγαση του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου

Ημερομηνία: 2/3/2016 12:00 πμ

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας ιδρύθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης  με το ν. 3376/2005 αφού είχε προηγηθεί με τον ν. 3025/2002 η κύρωση της Σύμβασης για το Καταστατικό των Ευρωπαϊκών Σχολείων, υπογεγραμμένη από το ελληνικό κράτος στο Λουξεμβούργο στις 21/06/1994. Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας είναι το μόνο στην Ελλάδα που το ελληνικό κράτος έχει δεσμευτεί για τη λειτουργία του λόγω της ύπαρξης του ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA στο Ηράκλειο Κρήτης και εφαρμόζει πρόγραμμα μαθημάτων σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης. Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συστάθηκαν, για να προσφέρουν ευρεία πολυπολιτισμική εκπαίδευση, παράλληλα με την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας των μαθητών.

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου αποτελεί η στέγαση του και οι κτιριακές υποδομές του, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχολείου. Η σχεδιαζόμενη στέγασή του στον πανεπιστημιακό χώρο της Κνωσού θα δώσει οριστική λύση στο στεγαστικό ζήτημα του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει έκταση 4,7 στρεμμάτων στο Δήμο Ηρακλείου με σκοπό την μετεγκατάσταση εκεί του Ευρωπαϊκού Σχολείου.    

Η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης είχε σχεδιαστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση στον ίδιο χώρο για τη δημιουργία Μινωϊκού Κέντρου έχει αρχίσει να δημιουργεί μια ανησυχία για το εάν τελικά θα παραχωρηθεί ο προαναφερόμενος χώρος για τη στέγαση του Ευρωπαϊκού Σχολείου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης, που ταλαιπωρεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ακόμη περισσότερο, διότι αποτελεί το μοναδικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας που συνυπάρχουν και «συστεγάζονται» η εθνική με την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.         Γιατί κωλυσιεργεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση υπογραφή της και την παραχώρηση της έκτασης για τη στέγαση του Ευρωπαϊκού Σχολείου; 

2.         Θα εξαιρεθεί η προαναφερόμενη έκταση που απαιτείται για τη στέγαση του Ευρωπαϊκού Σχολείου από τη συνολική έκταση που ζητά να πάρει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο επενδυτής για τη δημιουργία του Μινωϊκού Κέντρου;

3.      Ποιος ο σχεδιασμός για την στήριξη της ομαλής λειτουργίας του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο;

Ο ερωτών Βουλευτής 

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

 

Print
Δημοσίευση: Μαρ 23, 2016,

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset