Το έργο μου

Αυγενάκης: «Οι συνέπειες είναι τραγικές: Τα έργα που έπρεπε στα τέλη 2015 να ολοκληρωθούν, θα μείνουν ημιτελή και θα χρειαστούν εθνικούς πόρους και περίπου 3 δις θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλε

Ημερομηνία: 15/1/2016 12:00 πμ

Αυγενάκης: «Οι συνέπειες είναι τραγικές: Τα έργα που έπρεπε στα τέλη 2015 να ολοκληρωθούν, θα μείνουν ημιτελή και θα χρειαστούν εθνικούς πόρους και περίπου 3 δις θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλε

Τοποθέτηση Λ. Αυγενάκη στην επίκαιρη ερώτηση για τα έργα του ΕΣΠΑ – Υψηλοί τόνοι στη δευτερολογία Αυγενάκη προς Σταθάκη

Στο θέμα των έργων ΕΣΠΑ που μεταφέρονται στο ΣΕΣ και των έργων «γέφυρες», αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής, και άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετά από επίκαιρη επερώτηση που είχαν υποβάλλει προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε κατά την πρωτολογία του στο κρίσιμο ζήτημα του αντιεπενδυτικού κλίματος που έχει καλλιεργήσει η Κυβέρνηση με τις πολιτικές που ακολουθεί και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εταιρία εκμετάλλευσης του χρυσού στις Σκουριές, στην χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης στα μεγάλα έργα και τη χρηματοδότησή τους. Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες για τα έργα που παραμένουν ημιτελή, αλλά και τα χρήματα που θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες γι’ αυτά τα έργα που φθάνουν έως και 3 δις.

 

Σημεία τοποθέτησης κ. Λ. Αυγενάκη: 

 

  • «Η χρηματοδότηση έργων υποδομών και αναπτυξιακών έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΠΔΕ αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή, από μόνη της, συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

 

  • Ως Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Και εσείς όμως ως Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα λεγόμενά σας και τις ιδεοληπτικές σας απόψεις, έχετε δεσμευτεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

 

  • Δίνετε καταστροφικά για τη χώρα μηνύματα, πιστοί στις αντιφάσεις, μεταξύ λόγων και πράξεων. Διώχνετε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αναγκάζετε, κύριε Υπουργέ, μέλη της Κυβέρνησης, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που έχει επενδύσει στις σκουριές, να αναστείλει τις εργασίες της, διώχνετε μια σημαντική επένδυση, οδηγείτε στην ανεργία και την ένδεια εκατοντάδες εργαζομένους.

 

  • Από τη μία, λοιπόν, καταστρέφετε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταστρέφετε τα μοναδικά χρηματοδοτικά, επενδυτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας, το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 αποτέλεσε το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σημαντικά έργα υποδομής εντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν, θέσεις εργασίας διαφυλάχτηκαν και περιοχές ολόκληρες αναβαθμίστηκαν με έργα πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Το 2014, για να θυμόμαστε, έκλεισε με τα πλέον θετικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

 

  • Δυστυχώς η αναπτυξιακή, επίπονη πορεία ανακόπηκε από την καταστροφική πολιτική που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 2015 ήταν η χρονιά που έπρεπε να κλείσει το ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθούν τα υπό εξέλιξη έργα και να κλείσουν οι υποχρεώσεις, όπως η εκταμίευση χρημάτων, η ολοκλήρωση πληρωμών, κ.λπ..

 

  • Αντ’ αυτού η Κυβέρνησή σας, κύριε Σταθάκη, το 2015 επέδειξε τραγική αποτυχία στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η «περήφανη» διαπραγμάτευση οδήγησε σε στάση πληρωμών, αναστολή και «πάγωμα» έργων και κλείσιμο εργοταξίων. Πιο συγκεκριμένα, 672 συγχρηματοδοτούμενα έργα όλων των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων μεταφέρονται ή συνεχίζονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με αθροιστικό προϋπολογισμό 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιβαρύνει το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 19,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

  • Ο προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ ξεκινάει ουσιαστικά μειωμένος κατά το αντίστοιχο ποσό,  ήτοι κάτω από τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό που αφορά τα έργα που έμειναν ημιτελή κυρίως λόγω των αδυναμιών της διοίκησης για την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής, θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κενό χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών αξόνων. 

 

  • Δυστυχώς, έχει γίνει μία πελώρια, μία μεγάλη ζημιά και επιπλέον θα κληθεί το ΠΔΕ το 2016 να καλύψει όλες τις «τρύπες» από το νέο ΕΣΠΑ, που δεν πρόκειται να μεταφερθούν ως έργα-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος το ΠΔΕ, πράγμα αδιανόητο στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτή η κατάσταση βέβαια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν από το καλοκαίρι του 2015, όταν ήταν γνωστό τι γίνεται στα έργα και ποια από αυτά θα τραβήξουν και άλλο χρονικά, είχε αποφασιστεί νωρίτερα η τύχη τους. Όμως η Κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες τότε.

 

  • Οι συνέπειες είναι τραγικές: Πρώτον, τα έργα για τα οποία έχει δηλωθεί ότι θα ολοκληρωθούν ως 31/12/2015 θα μείνουν ημιτελή και θα χρειαστούν εθνικούς πόρους ώστε να ολοκληρωθούν. Δεύτερον, το σύνολο των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τα έργα αυτά, περίπου 2,5 - 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες. 

 

  • Με τις ιδεοληψίες σας, με τις πράξεις σας και τις παραλείψεις σας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία στην καταστροφή και τα έργα ανάπτυξης στις καλένδες, καταδικάζοντας όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά κυρίως την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.»
Print
Δημοσίευση: Μαρ 23, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset