Το έργο μου

Αλόγιστη επιβάρυνση εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου από τις αυξήσεις δημοτικών τελών

Ημερομηνία: 26/11/2015 12:00 πμ

Αλόγιστη επιβάρυνση εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου από τις αυξήσεις δημοτικών τελών

Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομικών

Στην υπερβολική επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση των δημοτικών τελών στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, ζητώντας τη νομοθετική επίλυση του θέματος, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή. 

 

«Η ΒΙΠΕ Ηρακλείου δημιουργήθηκε με την υπ’ αριθμ. Β/252/562/1970 (ΦΕΚ 46/1970 τευχ. Δ.) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας με βάση τις διατάξεις του ν. 4458/965. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου, την διοίκηση και διαχείριση της ΒΙΠΕ Ηρακλείου είχε η ΕΤΒΑ Α.Ε. (πλέον η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.). Κατά τον νόμο ο φορέας διαχείρισης οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες ανταποδοτικές υπηρεσίες, να δημιουργεί και να συντηρεί τις υποδομές και εν γένει να μεριμνά για τη δημιουργία ενός κέντρου βιομηχανικής δραστηριότητας με αυτάρκεια, το οποίο θα εκσυγχρονίζεται ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και του απασχολούμενου σ’ αυτές προσωπικού. 

 

Παρά τις ως άνω νομικές προβλέψεις, στις περισσότερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας επικρατεί η εγκατάλειψη. Οι υφιστάμενες υποδομές δεν συντηρούνται και δεν εκτελούνται νέα έργα παρά την ύπαρξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας είναι προβληματικές έως ανύπαρκτες παρά το γεγονός ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη και στους οικείους δήμους και στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., η οποία μόνη δικαιούται να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες. 

 

Και ενώ πληρώνονται διπλά τέλη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες, ο Δήμος Ηρακλείου θα προβεί σε αύξηση των δημοτικών τελών το έτος 2016 στην Βιομηχανική Περιοχή και μάλιστα σε ποσοστό 185%, ήτοι από 0,30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 0,85 ευρώ (τριπλασιασμός των τελών) με το πρόσχημα ότι το επόμενο έτος θα «πυκνώσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας» στην ΒΙΠΕ, υπηρεσίες κανονικά για τις οποίες μόνος αρμόδιος κατά τον νόμο είναι ο φορέας διαχείρισης και όχι ο Δήμος. 

 

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου επισημαίνει ότι ο λόγος της αύξησης είναι ο κανόνας του 2ου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου ν.25/1975 σύμφωνα με τον οποίο η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας χρέωσης, ανεξαρτήτως αριθμού κατηγοριών κατά τα ανωτέρω, δεν μπορεί να ορισθεί πέραν του πενταπλάσιου.

 

Το πρόβλημα της επιβολής δημοτικών ανταποδοτικών τελών άνευ αντικρίσματος, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλονται και τέλη από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, απασχολεί τις επιχειρήσεις συνολικά σε είκοσι επτά βιομηχανικές περιοχές της χώρας, όπως και του Ηρακλείου που έχουν ιδρυθεί με το ν.4458/1965. Για να υπερκερασθεί απαιτείται η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 58 του ν. 3982/2011 προς την κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης, προκειμένου να διασφαλίζεται σε περίπτωσης παροχής των σχετικών υπηρεσιών από τους Ο.Τ.Α. η ανταποδοτικότητα των τελών, ώστε να καθίσταται το σύστημα επιβολής αναλογικότερο και δικαιότερο προσαρμοζόμενο στις μεγάλες επιφάνειες των βιομηχανικών ακινήτων, αλλά και να διασφαλίζεται η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης.

 

Προς την κατεύθυνση είναι αναγκαία η τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 58 ως ακολούθως: «3. Ο Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, στα διοικητικά όρια του οποίου υφίστανται Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, παρέχει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο χώρο του Υποδοχέα τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχει και στις λοιπές περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων, συλλογής απορριμμάτων, ανταποδοτικά με τα εισπραττόμενα δημοτικά τέλη και μετά από την σύνταξη εξειδικευμένης αναλογιστικής μελέτης για το κόστος των συγκεκριμένων παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιοχή του Υποδοχέα.. Ο συντελεστής χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο δεν υπόκειται στον περιορισμό του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν.28/1975 και δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα πέμπτο του εκάστοτε ισχύοντος συντελεστή για τις κατοικίες.

 

Κατ' εξαίρεση δεν επιβάλλονται τα ως άνω ανταποδοτικά τέλη από τον οικείο Ο.Τ.Α., όταν οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από τον Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Οργανωμένου Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και η παροχή των υπηρεσιών αυτών προβλέπεται στον Κανονισμό Λειτουργίας αυτού.»

 

Οι ΒΙ.ΠΕ δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους των παραγωγικών μονάδων και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς αυτές με χαμηλό κόστος. Ωστόσο σήμερα, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη, το δε λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων σε σχέση με τις δήθεν παρεχόμενες υπηρεσίες διπλασιάσθηκε.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εν λόγω νομοθετική τροποποίηση, δίνοντας λύση στα υψηλά κόστη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις ΒΙ.ΠΕ., από τις αυξήσεις των δημοτικών τελών;»
Print
Δημοσίευση: Μαρ 23, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset