Το έργο μου

Ευνοεί τα ξένα μονοπώλια και οδηγεί σε μαρασμό την ελληνική ζυθοποιία το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα

Ημερομηνία: 30/10/2015 12:00 πμ

Ευνοεί τα ξένα μονοπώλια και οδηγεί σε μαρασμό την ελληνική ζυθοποιία το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική ζυθοποιία και την ελληνική επιχειρηματικότητα με επιβλαβείς συνέπειες και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, καθώς και στην συνεπακόλουθη υποστήριξη των πολυεθνικών εταιρειών ζυθοποιίας,  αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «εισάγεται προς ψήφιση η τροποποίηση του νόμου 2960/01, που προβλέπει μειωμένους κατά 50% τους συντελεστές μπύρας που παράγονται από μικρά και ανεξάρτητα ζυθοποιία, εφόσον η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται δραματικά το αναπτυξιακό κίνητρο για τα Ελληνικά ζυθοποιία, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης των δύο πολυεθνικών μονοπωλίων μπύρας στην Ελλάδα. Ο ισχύων νόμος ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, σε εφαρμογή της 92/83 Οδηγίας  του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , η οποία είχε κύριο μέλημα την  ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων ανεξάρτητων ζυθοποιιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ενιαία αγορά που κυριαρχείται από τη δεσπόζουσα θέση και την ολιγοπωλιακή συμπεριφορά των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής μπύρας. Η Οδηγία αυτή ήταν προϊόν της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη των μικρών περιφερειακών μονάδων και την εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού που επιβάλλουν τόσο το μέγεθος όσο και οι πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών».

 

Στην αναφορά επίσης τονίζεται ότι «με το υπό ψήφιση άρθρο 52 του υπό συζήτηση νόμου, οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς που μόνο τα ξένα μονοπώλια που δρουν στη χώρα ωφελούνται – και μάλιστα με την πιο αντιαναπτυξιακή ρύθμιση. … Το άρθρο 52 δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν αναφέρεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο,  ενώ το αντικείμενο των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από την ψήφιση του άρθρου 52 δεν ξεπερνά τα τρία (3) εκατομμύρια. Όμως, εφόσον υιοθετηθεί, η μακροπρόθεσμη ζημία από την ανάσχεση της αναπτυξιακής προσπάθειας των μικρών και μεσαίων περιφερειακών Ελληνικών ζυθοποιίων θα είναι ανυπολόγιστη».

Είναι εθνικά αναγκαία η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όσο και αν είναι πανάκεια για την Κυβέρνηση, αποτελούν τη μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη της χώρας. 

Print
Δημοσίευση: Μαρ 28, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset