Το έργο μου

Τεράστιες ελλείψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Ημερομηνία: 21/10/2015 12:00 πμ

Τεράστιες ελλείψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Στις ελλείψεις και στα κενά που παρατηρούνται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, οι μαθητές και οι οικογένειες τους λόγω των μηδενικών προσλήψεων στο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη

 

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «ειδικά οι πιστώσεις που διατέθηκαν για τους νηπιαγωγούς ΠΕ60.50 ειδικής αγωγής από το σύνολο, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», ήταν κατά 1/3 λιγότερες από την αντίστοιχη φάση του περσινού διδακτικού έτους, παρά τις μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν, κάτι το οποίο αποδεικνύει την πλήρη-και ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- αδιαφορία από την μεριά του Υπουργείου για τη στελέχωση των δομών της προσχολικής ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης (μόνο 110 πιστώσεις). Αποτέλεσμα αυτού του μικρού αριθμού πιστώσεων, ήταν σε πολλές περιφέρειες/νομούς με πολλά κενά εκπαιδευτικών να προσληφθούν ελάχιστοι νηπιαγωγοί ΠΕ60.50 (π.χ. νομός Αττικής μόνο 18 νηπιαγωγοί ΠΕ60.50, Θεσσαλονίκης Α/Β 4, ενώ Χανίων 1 κ.ο.κ. ) και μάλιστα σε άλλες καθόλου (π.χ. νομός Ηρακλείου)!».

 

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό «α) να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ ... στη β φάση παράλληλης στήριξης νηπιαγωγών ειδικής αγωγής δίνοντας ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, διαθέτοντας τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ σε πανελλαδικό επίπεδο, και β) να προβεί και στις απαραίτητες επιπλέον προσλήψεις για το πρόγραμμα της εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς υφίστατο ακόμα πολλά κενά εκπαιδευτικών στα τμήματα ένταξης τόσο των νηπιαγωγείων όσο και των δημοτικών σχολείων της χώρας».

 

Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων δήλωσε (κατά την ανάληψη των καθηκόντων του) ότι προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ παράλληλα δεν έχει επιδείξει ούτε ένα δείγμα για την υλοποίηση της. Αντιθέτως, μειώνει δραματικά τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και ο νομός Ηρακλείου, να μην γίνεται πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.   

 

Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης δεν λύνονται με θεωρίες και "αριστερά ευχολόγια", αλλά με έργα, σκληρή δουλειά και στοχευμένες δράσεις. 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 29, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset