Το έργο μου

Κυβερνητική ανεπάρκεια στο μείζον θέμα των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών

Ημερομηνία: 8/9/2017 3:00 πμ - 3:30 πμ

Κυβερνητική ανεπάρκεια στο μείζον θέμα των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών

Στο αδιέξοδο των γονέων που τα παιδιά τους μένουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ - ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Χιλιάδες παιδιά, μένουν κατά τη νέα σχολική χρονιά, εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών αποκλείστηκαν από τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» 2017-2018, με παροχή voucher, που αφορούν την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα.

 

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου, Μοιρών και Αρχανών  και πολλοί γονείς, καταγγέλλουν ότι περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών). Επίσης, από τις συνολικά 147.773 αιτήσεις, πάνω από 55.000 παιδιά, ποσοστό άνω του 35%, είναι αυτά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

 

Οι οικογένειες που αποκλείστηκαν, είναι άνεργοι, εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα,  μονογονεϊκές οικογένειες ΑμΕΑ κ..α. Αν καταφέρουν να βρουν θέση στους δημοτικούς σταθμούς, δεν μπορούν ή έχουν εξαιρετικά μεγάλη δυσχέρεια να ανταποκριθούν στα τροφεία, ακόμα δε περισσότερο στα δίδακτρα των ιδιωτικών σταθμών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Εκτός αυτού, παρατηρείται το φαινόμενο, πολλοί γονείς αν και πήραν voucher, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, αφού οι θέσεις αυτές εξαντλούνται γρήγορα ή κρατούνται για βρέφη ή αδέρφια βρεφών που ήδη φοιτούν εκεί, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις όπου δόθηκαν voucher χωρίς να υπάρχουν καν δομές.

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί τη «δημιουργία 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρα», εξαγγελία η οποία όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες (δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα φέτος), αλλά είναι και άλλη μια υπόσχεση χωρίς περιεχόμενο.

 

Είναι άδικο να υπάρχουν σήμερα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην προσχολική αγωγή Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πέρσι για «Κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό»), για την «κοινωνική ευαισθησία» της,  αποδεικνύονται -όπως κι όλες οι άλλες- ψευδείς, ενώ είναι προφανές ότι εξακολουθώντας να υπερασπίζεται την ανύπαρκτη κοινωνική της πολιτική, οδηγεί τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης». 

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«;1.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενταχθούν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;

2.         Θα προχωρήσετε σε αύξηση των θέσεων των δομών, ακόμα και με εισαγωγή νέων, ως λύση για τους γονείς που έχουν μείνει εκτός προγράμματος;»

 

 

Print
Δημοσίευση: Σεπ 8, 2017,
Ετικέτες:

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset