Το έργο μου

«Τραγικές εικόνες και σοβαρά προβλήματα στα ειδικά σχολεία του ν. Ηρακλείου»

Ημερομηνία: 18/9/2017 12:00 πμ - 12:30 πμ

«Τραγικές εικόνες και σοβαρά προβλήματα στα ειδικά σχολεία του ν. Ηρακλείου»

Στις σημαντικές ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε ειδικά σχολεία του Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.  

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικά προβλήματα για τα ειδικά σχολεία του Ηρακλείου, αφού τα προβλήματα και οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές δυσκολεύουν την καθημερινότητα των μαθητών/τριών, παρεμποδίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και αυξάνουν το άγχος των γονιών.

Η μεταφορά στο νέο κατάλληλο κτίριο του 3ου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τους μαθητές/τριες των σχολείων αυτών, καθώς και για εκπαιδευτικούς και γονείς. Βεβαίως, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό πρέπει να καλυφθούν άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι μαθητές/τριες τα μαθήματά τους.

Όμως, σοβαρά προβλήματα και τραγικές ελλείψεις καταγράφονται στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία. Ειδικότερα, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο σχολείο της Κρήτης στην κατηγορία του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταστέγασής τους. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του σχολείου, οι συνθήκες στο σχολείο είναι πραγματικά τριτοκοσμικές, για τους μαθητές/τριες ειδικής αγωγής που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Τα μαθήματα γίνονται μέσα σε ακατάλληλες λυόμενες εγκαταστάσεις, σε σκουριασμένα κοντέινερ γεμάτα μούχλα και υγρασία, ενώ το ταβάνι στάζει, μόνωση δεν υπάρχει και θέρμανση παρέχεται με απαρχαιωμένα κλιματιστικά που δεν λειτουργούν. Εκτός αυτού, το έδαφος κάτω και γύρω από την περίφραξη έχει υποχωρήσει εγκυμονώντας μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή δυστυχήματος των μαθητών. Η νέα περίφραξη που τοποθετήθηκε, δεν καλύπτει όλες τις πλευρές και υπάρχει φόβος ότι θα εξακολουθούν τα όμβρια ύδατα της περιοχής να καταλήγουν στο σχολείο.  Εκπαιδευτικοί και μαθητές ελπίζουν να μη... βρέξει, γιατί τα παράθυρα βάζουν νερά, ενώ οι τοίχοι του κτιρίου χρειάζονται επειγόντως βάψιμο.

Επίσης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου επισημαίνει ότι “…η τουαλέτα σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για ΑμεΑ, είναι σε άθλια κατάσταση” και προσθέτει πως “…δεν έχουμε καθόλου ράμπες κατάλληλες για τους μαθητές”. Παράλληλα, αναμένεται η τοποθέτηση του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το σχολείο. Πρόκειται για απαράδεκτες συνθήκες στις κτηριακές εγκαταστάσεις, για εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2017.

Σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και προβλήματα με τις υποδομές αντιμετωπίζουν και τα λοιπά ειδικά σχολεία του ν. Ηρακλείου. Είναι ανήκουστο να υπάρχουν στις μέρες μας σχολικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν κάτω από αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες και με σημαντικές ελλείψεις σε στοιχειώδη ζητήματα».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την επαρκή στελέχωση των ειδικών σχολείων του ν. Ηρακλείου σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό; 

2. Τι απαντά το Υπουργείο αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές και τα σοβαρά προβλήματα ιδίως για τους μαθητές/τριες;».   

 

 

 

Print
Δημοσίευση: Σεπ 18, 2017,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset