Το έργο μου

«Έναρξη του ακαδημαϊκού έτους χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα;»

Ημερομηνία: 6/10/2017 12:00 πμ - 12:30 πμ

«Έναρξη του ακαδημαϊκού έτους χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα;»

Στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα οι φοιτητές και σπουδαστές το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τoν Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται από προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.Β.Ι.) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποφάσισε να προβεί σε “… αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018”.

Οι φοιτητές και σπουδαστές κινδυνεύουν, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, να μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα, αφού οι εκδότες εκφράζουν αδυναμία να στηρίξουν με ίδιους πόρους την εκτύπωση και διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Μάλιστα, οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο και ότι ακόμη δεν έχει εξετάσει την αποπληρωμή των τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Βεβαίως, η πληρωμή των τιμολογίων όλων των επόμενων εξαμήνων βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, δίχως να υπάρχει κάποια ενημέρωση ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους.          

Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας είναι αφενός ο κλάδος των εκδοτών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων να έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αφετέρου να απειλούνται οι φοιτητές και σπουδαστές ότι θα μείνουν κατά το τρέχον εξάμηνο χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μάλιστα, η καθυστέρηση πληρωμών σε συνδυασμό με τις περικοπές κατά 55% που έχει υποστεί ο κλάδος των εκδοτών δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής.

Τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για «… εύρυθμη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» και για την «κανονικότητα» στην παιδεία για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, είναι μια επικοινωνιακή επίφαση, για να καλυφθεί η πολιτική της που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δημόσιας παιδείας.

Μετά την προσπάθεια απαξίωσης της αριστείας, μετά την προσπάθεια υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις αναχρονιστικές διατάξεις του ν. Γαβρόγλου, μετά την προσπάθεια αποδυνάμωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται και η προσπάθεια πλήρους υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σύνολό της.   

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εμφανίσει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό έχει προβεί σε παύση πληρωμών προς τους ιδιώτες θυσιάζοντας ακόμη και νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα, όπως η υγεία και η παιδεία.

Η παροχή παιδείας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όλα αυτά τα προβλήματα κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ισότητα στην εκπαίδευση και την ισότιμη συμμετοχή όλων στη μάθηση και τη διεκδίκηση της αριστείας. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές;». 

Print
Δημοσίευση: Οκτ 6, 2017,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset