Το έργο μου

Συνάντηση Γραμματέα Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη με το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα και νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Ημερομηνία: 10/10/2017 12:00 πμ

Συνάντηση Γραμματέα Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη με το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα και νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα κ. Κατερίνα Σφακιανάκη - Χάουσνερ, πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Ν.Δ. - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017, στον απόηχο των απαντήσεων για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

 

Σε ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης είχε επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις στο Κ.Υ. Χάρακα οι οποίες είχαν να κάνουν με ελλείψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σε βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά, αναλώσιμα ιατρονοσηλευτικά είδη, αντιδραστήρες στο μικροβιολογικό, αλλά και στο μεταφορικό έργο. Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού τότε, διέψευδε τους κατοίκους, καθώς απαντούσε ότι το ΚΥ Χάρακα δεν έχει ελλείψεις και επιπλέον ότι είναι αρκετός 1 ιατρός για 863 πολίτες στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

 

Στη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα με τον κ. Αυγενάκη επεσήμανε ότι η εικόνα δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο Υπουργός, αλλά ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας και ότι κανένα από τα προβλήματα που έχουν τεθεί δεν έχει επιλυθεί. Ακόμη, η Πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ υπολειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο.

 

Ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με το Σύλλογο, ενώ προέβη άμεσα στην κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό:

 

 

ΘΕΜΑ: Σημαντικές ελλείψεις στο ΚΥ Χάρακα: κάτοικοι και Σύλλογος Φίλων διαψεύδουν τον αρμόδιο Υπουργό

 

Θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν ελλείψεις και ζήτημα υποστελέχωσης στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Χάρακα.

 

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 7494/21-07-2017 κοινοβουλευτική μου παρέμβαση είχα επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο ΚΥ Χάρακα τονίζοντας ότι «…κραυγή αγωνίας στέλνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων για τη συνεχή υποβάθμιση και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δομών υγείας της περιοχής, του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Χάρακα και των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) του …». Με την παρέμβασή μου είχα θέσει, μεταξύ άλλων, το εξής ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την άμεση πλήρωση των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την κάλυψη γενικότερα των αναγκών του ΚΥ Χάρακα και των ΠΙ του;». 

 

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 55499/06-09-2017 έγγραφό του  τονίζει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις αναφέροντας ότι «… η αναλογία Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρου προς τον πληθυσμό ευθύνης ανέρχεται σε 1/863 κατοίκους, γεγονός που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το Κέντρο Υγείας [Χάρακα] ως υποστελεχωμένο και μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες υγείας της περιοχής ευθύνης του. … Δεν υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμου υλικού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό του ΚΥ Χάρακα, ούτε ελλείψεις σε τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό».

 

Η απάντηση αυτή του αρμόδιου Υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ενώ είναι αποκαλυπτικό όχι μόνο της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το νευραλγικό τομέα της υγείας και την αγωνία των πολιτών.

 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Φίλων ΚΥ Χάρακα με κείμενο της Προέδρου του κας Κ. Σφακιανάκη  -Χάουσνερ επισημαίνει αναλυτικά τις σημαντικές ελλείψεις του ΚΥ αναφέροντας ότι:

·      ασθενοφόρο: δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες των οδηγών, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος σε περίπτωση ατυχήματος ή εκτάκτου περιστατικού.

·      παιδίατρος: εδώ και δύο χρόνια ο παιδίατρος πηγαίνει στο ΚΥ περίπου δυο φορές το μήνα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξετάσει τα περίπου 1450 παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

·      το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί, αιμοληψία γίνεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, η αναμονή για αιματολογική εξέταση είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ το εργαστήριο μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο γενική εξέταση αίματος και δε μπορεί να υποστηρίξει άλλες εξετάσεις.

·      δεν έχει λειτουργήσει ο θεσμός του επισκέπτη εξειδικευμένου ιατρού (π.χ. πνευμονολόγος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, κλπ) για το 2017.

·      το ακτινολογικό εργαστήριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού λόγω της παλαιότητας του μηχανήματος και της ελλιπούς συντήρησης, τον περισσότερο χρόνο δεν λειτουργεί.

·      τα αναλώσιμα για τις ανάγκες του ΚΥ, τα τελευταία δύο χρόνια, καλύπτονται από ιδιωτική πρωτοβουλία και δωρεές, σε συνεργασία του Συλλόγου Φίλων ΚΥ Χάρακα με το Σύλλογο Δημοκρατικών Ιατρών Γερμανίας και των Ιατρών χωρίς Σύνορα.    

·      ο πληθυσμός που καλείται να καλύψει το ΚΥ τριπλασιάζεται, αφού καλείται να καλύψει τις ανάγκες αλλοδαπών κατοίκων, καθώς και χιλιάδων τουριστών.       

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός διατείνεται (Ηράκλειο, 08-07-17) ότι «… η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης» ανακοινώνοντας ότι «… στις πολιτικές δημόσιας υγείας εφαρμόζεται ένα άλλο νέο μοντέλο, δεν πρόκειται για μίζερη διαχείριση…» και αναφέρει ότι «… δεν υπάρχουν ελλείψεις». Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής και ο Σύλλογος Φίλων του ΚΥ τους διαψεύδει. Οι πολίτες βιώνουν σε καθημερινή βάση την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.    

Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω,  

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

  1. Τι απαντάτε στους κατοίκους της περιοχής και το Σύλλογο Φίλων ΚΥ Χάρακα, οι οποίοι αμφισβητούν την υπ΄ αριθ. πρωτ. 55499/06-09-2017 απάντησή σας;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση πλήρωση των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την κάλυψη γενικότερα των αναγκών του ΚΥ και των ΠΙ του;
  3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;    
Print
Δημοσίευση: Οκτ 10, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset