Το έργο μου

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους

Ημερομηνία: 13/10/2017 12:00 πμ - 12:30 πμ

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης *

H Κυβέρνηση προσπαθώντας να ξεπεράσει την εποχή της αυταπάτης, αποφάσισε εσχάτως να πραγματοποιήσει «φιλοεπενδυτική» στροφή. Αφού έταξε το σκίσιμο των Μνημονίων, τώρα υπόσχεται επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και έξοδο από τα Μνημόνια. Όσο αλήθεια ήταν το πρώτο, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το δεύτερο.


Ο κ. Τσίπρας ευαγγελίζεται τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη σταθερότητα των εργασιακών, ενώ ταυτόχρονα η εφαρμοζόμενη πολιτική του οδηγεί την οικονομία σε μια ακόμη αρνητική επίδοση. Στην ανταγωνιστικότητα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 87η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες το 2017, από 81η το 2015. Σε λιγότερο από δύο χρόνια η Χώρα μας υποχώρησε 6 θέσεις. Αυτό επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση.

 

Η Νέα Δημοκρατία, στο 1ο Προσυνέδριο στη Νίκαια με θέμα «Για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους», ανέπτυξε το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θέτοντας ως πρωταρχική προτεραιότητα τη δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, που θα προκύψουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας εργοδοτών και εργαζομένων, με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη 4% ετησίως, την ενίσχυση της ποιοτικής και καλά αμειβόμενης απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, που πρέπει να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,6%), και περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες.

 

Θεωρούμε τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως το βασικό βήμα για την επανεκκίνηση της χώρας. Για να δώσουμε προοπτική στους ανέργους, στους νέους και στους εργαζομένους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζουμε δεν είναι αυτή που βασίζεται στο μοντέλο της διαπλοκής, της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας και των - νομοθετημένων και μη - καρτέλ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι ένα νέο μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Ένα μοντέλο το οποίο θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους.

 

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο: δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Γι’ αυτό υιοθετούμε μια πολιτική που προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.  Αυτό θα κάνουμε, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων.

 

Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή.  Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη Kυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών, που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Παράλληλα, απαιτείται μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας.

Παράλληλα, η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Δημιουργούμε ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα είναι φιλικό προς την απασχόληση. Προτάσσουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με ουσιαστικότερους ελέγχους και χρήση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων. Παράλληλα, διαμορφώνουμε το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.

 

Προτείνουμε μια επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση το ολλανδικό μοντέλο, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα. Επισημαίνεται ότι η καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων οφείλεται και σε αδράνεια του ίδιου του Κράτους. Διαφορές μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε, αλλά είναι ανάγκη να εργαστούμε, όλοι μαζί, για κοινούς παρανομαστές. Για μια κοινωνική συμμαχία, κόντρα στη σημερινή μιζέρια, που θα ωφελήσει, πάνω απ’ όλα, τους εργαζόμενους και τους άνεργους.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, έχουμε σχεδιάσει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία», και να υπάρχει επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων. Να διευκρινισθεί ότι όταν μιλάμε για «δεύτερη ευκαιρία» δεν αναφερόμαστε σε επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν διεκδικώντας κούρεμα δανείων. Είναι σαφές πόσο δύσκολο είναι να πληρώνει κάποιος εργοδοτικές εισφορές και να βλέπει τον ανταγωνιστή του να χρησιμοποιεί μαύρη εργασία. Γι’ αυτό εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.

 

Λέμε όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις, που λειτουργεί με βάση τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία, που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους.

Λέμε ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, που εξάγει, που αναλαμβάνει κίνδυνους, που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο.

Λέμε ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου

 

Print
Δημοσίευση: Οκτ 13, 2017,
Κατηγορίες: Άρθρα,
Ετικέτες:

«Μάρτιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset