Το έργο μου

"Έχει βαλτώσει η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου"

Ημερομηνία: 21/12/2017 12:00 πμ

"Έχει βαλτώσει η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου"

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

Στην ανάγκη ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου αποτελεί πάγιο αίτημα. Στην είσοδο του Ηρακλείου και ακριβώς απέναντι από την κύρια έξοδο του λιμένος Ηρακλείου, βρίσκεται το οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί και στο οποίο πρόκειται να κατασκευασθεί το νέο δικαστικό μέγαρο.

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2006, είχε ανακοινωθεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, σύμφωνα με την από 06/09/2006 απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής, από κοινού με αυτό της Πάτρας μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Δικαστήριο Ανηλίκων, υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Υποθηκοφυλακείο και το τμήμα Μεταγωγών. Ακόμη θα στεγαστούν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου θα έχει εμβαδόν περίπου 12.000μ² και θα μπορεί να εξυπηρετεί εκατοντάδες πολίτες καθημερινά.

Δυστυχώς, όμως, το έργο έχει βαλτώσει. Περαιτέρω, το εν λόγω έργο φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα επιπλέον ζήτημα, αφού σε μεγάλη έκταση ανατολικά του οικοπέδου που θα ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και αρχαιοτήτων. Συνεπώς, επιβάλλεται η αρχαιολογική υπηρεσία να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της, ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο Υποδομών και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της μελέτης και του αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Παράλληλα, το ήδη υπάρχον κτίριο επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αδυνατώντας να στεγάσει τις υπηρεσίες Δικαιοσύνης. Πληθαίνουν καθημερινά οι διαμαρτυρίες πολιτών, εργαζομένων και φορέων για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ειρηνοδικείο (σκασμένοι τοίχοι, σπασμένα τζάμια, σοβαρά προβλήματα στατικότητας, κλπ), αλλά και για το γεγονός ότι πολλές υποθέσεις εκδικάζονται μέσα στα γραφεία των υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Εκτός αυτού, πολλές από τις υπηρεσίες είναι διάσπαρτες, σε μισθωμένα κτίρια στο κέντρο του Ηρακλείου, γεγονός που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Νομού ως προς την εξυπηρέτηση τους και καθιστά δυσκολότερο το έργο των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο;

2.         Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης στο υπάρχον δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου;».

Print
Δημοσίευση: Δεκ 21, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset