Το έργο μου

«Αποκλείστηκαν οι Δήμοι της Κρήτης από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του 2016»

Ημερομηνία: 29/3/2016 12:00 πμ

«Αποκλείστηκαν οι Δήμοι της Κρήτης από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του 2016»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας

Στον αποκλεισμό των Δήμων της Κρήτης από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «… Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αναπτύχθηκαν με σκοπό την επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, καθώς και τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόλογη για τη στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών ιδίως στους ΟΤΑ, τον τομέα της υγείας και τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας. Παράλληλα, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο απασχόλησης, έστω και λίγων μηνών, σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.      

 

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία τόσο από τους ανέργους που ευελπιστούν σε μια θέση εργασίας όσο και από τους φορείς, κυρίως τους ΟΤΑ, που προσπαθούν να καλύψουν μεγάλες ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών τους με εποχικό προσωπικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάσα και για τους ανέργους και για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (ιδίως κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και καθαριότητα). 

 

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει την απασχόληση 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα 8,5 μηνών. Δυστυχώς, όμως, το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τους δήμους της Κρήτης. Κανένας δήμος της Κρήτης δεν έχει περιληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα με αποτέλεσμα να διαψεύδονται τόσο οι ελπίδες των ανέργων όσο και τα σχέδια των Δήμων για πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του επίμαχου προγράμματος. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων της Κρήτης σε προσωπικό, παραμένουν εκτός του σχεδιασμού που έχει κάνει το αρμόδιο Υπουργείο.     

 

Επίσης, τονίζεται ότι «Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 περιλαμβάνει θέσεις προσωπικού σε 49 δήμους της επικράτειας. Όμως, στους Δήμους αυτούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας Δήμος της Κρήτης. Οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο προγραμματισμός τους για εποχικό προσωπικό και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι άνεργοι της Κρήτης που προσδοκούν σε μια, έστω και ολιγόμηνη, απασχόληση θα διαπιστώσουν με μεγάλη δυσαρέσκεια ότι το πρόγραμμα  δεν τους αφορά και ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν»

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση εξαιρεί τους Δήμους της Κρήτης από το επίμαχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας; Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των θέσεων του προγράμματος στους φορείς; 2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των αυξημένων και επειγουσών αναγκών των Δήμων της Κρήτης σε εποχικό προσωπικό; 3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας;».    


Print
Δημοσίευση: Μαρ 30, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset