Το έργο μου

«Άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Γιόφυρο στο Ηράκλειο»

Ημερομηνία: 31/1/2018 8:30 πμ - 9:00 μμ

«Άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Γιόφυρο στο Ηράκλειο»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

 

 

Στην ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στο Γιόφυρο ποταμό και στα ρέματα της περιοχής αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Κι ενώ βρισκόμαστε στη μέση της χειμερινή περιόδου, εξακολουθεί να επικρατεί αγωνία και ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον ποταμό Γιόφυρο, όπως και των ρεμάτων της περιοχής Ξηροποτάμου-Αϊ Γιάννη Χωστού-Μαλάδων-Φοινικιάς. Οι κάτοικοι της περιοχής ζούνε συνεχώς με το φόβο μιας αναπάντεχης θεομηνίας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι περιουσίες τους και να καταστραφούν τα σπίτια και τα καταστήματά τους.   

Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα και έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή πιθανόν πλημμυρικών φαινομένων και του κινδύνου καταστροφών. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, είναι άμεση η ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων και δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων τονίζοντας τους φόβους τους για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που υπάρξει έντονη βροχόπτωση, ποτάμια και ρέματα να μετατραπούν σε ορμητικούς χείμαρρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος φόβος πως σπίτια και καταστήματα πιθανόν να θαφτούν κάτω από τόνους νερού και λάσπης.  

Παράλληλα, οι κάτοικοι προβαίνουν σε καταγγελίες για την απόθεση μπαζών, λυμάτων και σκουπιδιών σε ρέματα που ρυπαίνουν την περιοχή και εμποδίζουν τη ροή του νερού, για τα καλάμια που αναπτύσσονται άναρχα και μετατρέπονται σε «στέγη» τρωκτικών και άλλων βλαβερών ή μολυσματικών ζωυφίων δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, βρωμιάς, δυσοσμίας, αλλά και εμποδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμύρας σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.    

Η αγωνία των κατοίκων επιτείνεται περαιτέρω από την ασάφεια και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, καθώς και διαφορετικών υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και κυρίως τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων.  

Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο Γιόφυρο, αλλά και στα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και του νομού γενικότερα. Ταυτόχρονα, η αποσαφήνιση και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων είναι απαραίτητα για την αποφυγή αντιπαραθέσεων και ανάληψης ευθυνών, καθώς και την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».


Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για τον καθαρισμό στο Γιόφυρο ποταμό;  

2. Ποιος ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό των ρεμάτων και την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ώστε να αποφευχθούν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα και ο κίνδυνος καταστροφών;

3. Ποιος ο προγραμματισμός για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου;».  


Print
Δημοσίευση: Ιαν 31, 2018,
Ετικέτες:

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset