Το έργο μου

«Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου»

Ημερομηνία: 30/1/2018 8:00 πμ - 8:30 πμ

«Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

 

 

Στην ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το Κτηματολογικό Γραφείου Ηρακλείου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις συναλλαγές ακινήτων. Ειδικότερα, το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου έχει μόνο τρεις (3) διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ έχουν μείνει κενές, το τελευταίο διάστημα, οι θέσεις δικηγόρου και μηχανικού. Η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, έχουν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου υποθέσεων των πολιτών. Έτσι, πολλές υποθέσεις πολιτών καθυστερούν με αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι συναλλαγές.    

Περαιτέρω, αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης (ΕΚΧΑ) Α.Ε. και τη σύσταση νέου φορέα. Σύμφωνα με αυτό, ο νέος φορέας θα διαχειρίζεται τα κτηματολογικά γραφεία της επικράτειας, ενώ παράλληλα καταργούνται τα Υποθηκοφυλακεία και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον υπό σύσταση «ενιαίο φορέα» της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, τα 394 Υποθηκοφυλακεία και τα υφιστάμενα κτηματολογικά γραφεία θα ενσωματωθούν στον υπό σύσταση Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος θα διαθέτει, πέραν της κεντρικής υπηρεσίας 17 κτηματολογικά γραφεία και 68 υποκαταστήματα.

Η αναστάτωση και οι μεγάλες καθυστερήσεις όσων προσπαθούν να κάνουν αγοραπωλησίες σε ακίνητα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγές και στην αγορά ακινήτων που είναι ήδη βαλτωμένη. Παράλληλα, τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους για την ελλιπή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, λόγω της υποστελέχωσης αυτού, εκφράζουν, πέραν των ίδιων των υπαλλήλων του Γραφείου, και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, οι συμβολαιογράφοι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.    

Περαιτέρω, προβληματισμός εκφράζεται για την ταλαιπωρία των πολιτών και την αύξηση του κόστους, λόγω της αναγκαστικής μετάβασης στην πόλη του Ηρακλείου. Παράλληλα, σημαντικά ζητήματα εγείρονται αναφορικά με την ασφάλεια δικαίου και τη μεταφορά νομικών θεμάτων που αφορούν στη σύσταση, μεταβολή και αλλοίωση εμπράγματων δικαιωμάτων σε μια καθαρά τεχνική υπηρεσία, όπως είναι η κτηματική υπηρεσία».       


Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου;».  


Print
Δημοσίευση: Ιαν 30, 2018,
Ετικέτες:

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset