Το έργο μου

Το κόστος της μαθητείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ … καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός

Ημερομηνία: 29/7/2015 12:00 πμ

Το κόστος της μαθητείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ … καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Πέρασε ήδη μισός χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από την αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση. Έξι μήνες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέτρεψε ότι βελτίωση είχε - με κόπο και θυσίες των Ελλήνων – επιτευχθεί ακολουθώντας μια πολιτική … παιγνίων, αναβλητικότητας, υποκρισίας, δημιουργικής ασάφειας και αντιφατικών πράξεων.

 

Έξι μήνες μετά, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Μια πρώτη πρόχειρη απογραφή παρουσιάζει τη ζοφερή εικόνα στην οποία έχουμε περιέλθει, δίχως ακόμη να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες (οικονομικές και κοινωνικές), που θα είναι ακόμη πιο δραματικές: 

 

α) η σημαντική ανάπτυξη που είχε προβλεφθεί για το 2015 μετριοπαθώς στο 2,5%, έχει ανατραπεί και προβλέπεται ύφεση του 4% (σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ή ακόμη μεγαλύτερη σύμφωνα με πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μάλιστα, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016 με τις προβλέψεις να εκτιμούν πτώση του ΑΕΠ κάτω από τα 170 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2014 οι προβλέψεις αναφέρονταν σε 185 δις. ευρώ (πρόκειται για απώλεια εθνικού εισοδήματος την τάξεως των 15 δισ. ευρώ).

β)  η ανεργία άρχισε και πάλι να αυξάνεται, μετά τη μικρή πτώση που είχε σημειώσει το 2014 (26,6%). Η ανεργία ήδη αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), ενώ αναμένεται νέο κύμα απολύσεων από τον Σεπτέμβριο, όπου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% μέσα στο 2015, ενώ θα είναι τουλάχιστον διπλάσια για τις νέες και τους νέους. Εκτιμήσεις αναφέρονται σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού απασχόλησης που θα φλερτάρει πλέον με το εξωφρενικό 45% με δραματικές συνέπειες για το επίπεδο διαβίωσης, για το ασφαλιστικό σύστημα και για την κοινωνική συνοχή.

γ) το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης έχοντας ανατραπεί πλήρως η σταθερότητα που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και καθιστώντας αναγκαία τη χρηματοδότησή του μέσω του ELA. Η επιβολή της τραπεζικής αργίας και του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση. 

δ) το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα οι τόκοι που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος να έχουν αυξηθεί κατά 171 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 έναντι αυτών του αντίστοιχου εξαμήνου του 2014. Παράλληλα, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και είναι πλέον ορατό σε όλους ότι οι αγορές … δεν χορεύουν στους ρυθμούς των νταουλιών του ΣΥΡΙΖΑ. 

ε) η εσωτερική στάση πληρωμών διογκώνεται υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ οδηγώντας και στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς των ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, η δημόσια οικονομία έχει καταρρακωθεί, τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 1% για το 2015 μετατρέπεται σε πρωτογενές έλλειμμα.      

στ) Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημία που έχει προκληθεί από το πάγωμα ή την εγκατάλειψη επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου έχουν αφαιμαχθεί και τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν διογκωθεί ανησυχητικά. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διογκώθηκαν και καθίσταται πλέον αναγκαία η σύναψη ενός νέου δανείου της τάξεως των 85 δισ. ευρώ συνοδευόμενο από ένα νέο Μνημόνιο. 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ευαγγελιζόταν έτοιμο σχέδιο εξόδου από τη λιτότητα και τις πολιτικές του μνημονίου, λειτούργησε με τρόπο ερασιτεχνικό προσπαθώντας να μάθει στις πλάτες του ελληνικού λαού. Το κόστος της μαθητείας της διακυβέρνησης καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος. Η μαθητεία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. 

 

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου

Print
Δημοσίευση: Μαρ 31, 2016,
Κατηγορίες: Άρθρα,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset