Το έργο μου

Λ. Αυγενάκης: «Στόχος μας ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα υγείας με κέντρο τον πολίτη»

Ημερομηνία: 25/4/2018 12:00 πμ

Λ. Αυγενάκης: «Στόχος μας ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα υγείας με κέντρο τον πολίτη»

«Μεταρρύθμιση στην Υγεία σημαίνει σεβασμός, βοήθεια, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και όχι ταλαιπωρία και εξευτελισμός του ασθενή»,τόνισε ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκηςστο πλαίσιο ομιλίας του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Υγείας της ΝΔ και οι ΝΟΔΕ Νοτιοανατολικής Αττικής και Β1 με θέμα: «Πολιτική Υγείας στη Νοτιοανατολική Αττική».

 

Βασικά σημεία ομιλίας Λ. Αυγενάκη: 

 

  • Δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει αναδειχθεί στον «Μεγάλο Ασθενή» της χώρας. Η δημόσια υγεία απαξιώνεται και οι υπηρεσίες λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

 

  • Η Κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, επτά στους δέκα πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη Χώρα.  

 

  • Για εμάς, στη ΝΔ, το προσωπικό στον τομέα της υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό, κλπ), εργάζεται, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, προκειμένου να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.     

 

  • Η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για την υγεία. Δεν υποσχόμαστε θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για εποικοδομητικές ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων υγείας. Με στόχο ένα βιώσιμο κι αποτελεσματικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας με κέντρο τον πολίτη. Προκρίνουμε: 

 

  • την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. 

 

  • την αξιοποίηση των δημόσιων δομών των ΚΥ και των Μονάδων Υγείας που ήδη υπάρχουν και η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές. 

 

  • Στη ΝΔ θα επιδιώξουμε ακόμη εξορθολογισμό στη λειτουργία των νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παρα-ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. 

 

  • Επίσης, έμφαση θα δοθεί: 

-       στην κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους, 

-       στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, προκειμένου να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση, 

-       στην καλύτερη κατανομή των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ σε θέματα όπως η ειδική αγωγή και τα καινοτόμα φάρμακα, καθώς και στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας. 

 

  • Η χώρα μας σήμερα δεν έχει εξειδικευμένες δομές Υγείας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δεν έχουμε για παράδειγμα εξειδικευμένα κέντρα για χρόνιους πάσχοντες. Δεν έχουμε εξειδικευμένες δομές υγείας για περιπτώσεις άνοιας και Alzheimer’s. Δεν έχουμε εξειδικευμένες μονάδες παρηγορητικής θεραπείας για ασθενείς σε τελικό στάδιο. Πρέπει λοιπόν να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τις υποδομές τις οποίες διαθέτουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες εξειδικευμένες τέτοιες δομές.

 

  • Ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει «Θέλω μεγαλύτερη ευθύνη στις υγειονομικές Περιφέρειες και οι υγειονομικές Περιφέρειες θα γίνουν 13 όσες είναι και οι αιρετές Περιφέρειες». Δεν γίνεται ο διοικητικός χάρτης οργάνωσης της χώρας να είναι διαφορετικός για την Υγεία,  διαφορετικός για την Παιδεία, διαφορετικός για την Αστυνομία, κλπ. Μια Περιφερειακή οργάνωση του Κράτους πρέπει να έχουμε. Θα πρέπει να πατάει πάνω στο μοντέλο των αιρετών Περιφερειών. Θα έχουμε λοιπόν 13 Περιφέρειες Υγείας με μεγαλύτερη αυτονομία και, σε συνεννόηση με την τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορούμε να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ΠΦΥ θα μπορεί να περάσει στις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Print
Δημοσίευση: Μαϊ 2, 2018,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset