Το έργο μου

«Απαραίτητη η παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο»

Ημερομηνία: 2/5/2018 12:00 πμ

«Απαραίτητη η παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο»

Αυγενάκης και Ασημακοπούλου για τον ENISA

Στην αποδυνάμωση του ENISAκαι την μεταφορά του προσωπικού και των υπηρεσιών του από το Ηράκλειο στην Αθήνα αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ.Λευτέρης Αυγενάκηςκαι η Τομεάρχης Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης ΝΔ -Βουλευτής Β’ Αθηνών κ.Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλουμε κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νικόλαο Παππά, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλουκαι Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο ENISA είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών που εδρεύει στο Ηράκλειο. Δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κρατών μελών της Ε.Ε. και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα, ο ENISA αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο ENISA συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας στο Ηράκλειο και δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό όργανο για την Ευρώπη, αλλά η ύπαρξη του ως Ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ως διεθνή δημόσιο οργανισμό έχει συμβολική αξία για την Κρήτη. Παράλληλα έχει και ουσιαστική αξία, αφού η συνεργασία του με επιστημονικούς φορείς της Κρήτης (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΤΕ, κλπ) συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.   

            Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι ο Οργανισμός «μετακομίζει» από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Ήδη ένα μέρος του προσωπικού του έχει ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα προβάλλοντας ως αφορμή το γεγονός ότι οι απευθείας πτήσεις από το Ηράκλειο στις Βρυξέλλες που συμπεριλαμβάνονταν στη Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΝΙSΑ δεν πραγματοποιούνται. Έτσι, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων, μόλις οκτώ άτομα και ο Διευθυντής, που παραμένουν στο Ηράκλειο, προκειμένου να δικαιολογούν τυπικά τη διατήρηση της έδρας του Οργανισμού. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε εάν μετά την Αθήνα ο Οργανισμός σύντομα μετακινηθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Επίσης, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η λειτουργία του ENISA στην Κρήτη είχε, ως Συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, συμπεριλάβει και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Όμως, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τόσο με τη στελέχωσή του σε διδακτικό προσωπικό, όσο και με τη μεταστέγασή του δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα για την εγκατάσταση του προσωπικού του ENISA και των οικογενειών τους στην Κρήτη.

Η μετακίνηση του ENISA από το Ηράκλειο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα και αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα οδηγούν σε φυγή έναν σημαντικό Οργανισμό για το Ηράκλειο και τη χώρα μας».   

                                                                                             

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και τι κίνητρα θα δημιουργήσετε προκειμένου να παραμείνει ο ENISA στο Ηράκλειο και να επιστρέψει το προσωπικό που έχει ήδη μετακινηθεί στην Αθήνα;

2. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη στήριξη των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που βρίσκονται στη χώρα μας και την ενίσχυση του ρόλου τους;». 

 

Print
Δημοσίευση: Μαϊ 2, 2018,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset