Το έργο μου

Αυγενάκης από Τρίπολη: «Επιδιώκουμε μια τολμηρή μεταρρύθμιση του Κράτους με πλήρη αυτονομία της Τ.Α.»

Ημερομηνία: 3/6/2018 8:00 μμ - 8:30 μμ

Αυγενάκης από Τρίπολη: «Επιδιώκουμε μια τολμηρή μεταρρύθμιση του Κράτους με πλήρη αυτονομία της Τ.Α.»

«Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι προτάσεις της ΝΔ» - Ανοικτός διάλογος με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου

 

«Στόχος μας, η διακυβέρνηση της ΝΔ να συμβολίζει μια νέα εποχή ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς», δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου το απόγευμα της Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην Τρίπολη.

 

Για τις επερχόμενες αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε: «Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο στοχεύει στην αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, αλλά βάλλει εναντίον του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ με σκοπό να προκαλέσει χάος».

 

Αναλυτικότερα ως προς το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι: «δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές».

 

Ενώ ως προς την απλή αναλογική ανέφερε πως: «η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος τους το ΥΠΕΣ να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις (…) Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης».

 

 «Αν αυτό το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του κράτους, η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ο τόπος. To ελεγκτικό πλαίσιο όπως επιχειρηθεί να τροποποιηθεί είναι δυνατό να μεγιστοποιήσει τον κρατικό παρεμβατισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης: «η ΝΔ θέλει μια Αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών (…) Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».

 

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Αυγενάκης από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη απάντησε: «Φαίνεται μέχρι τώρα ότι ο κ. Τατούλης δεν συμβαδίζει με την ΝΔ και την  πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία της Παράταξής μας. Μένει σε εκείνον και στα στελέχη της Περιφέρειας να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους».

 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ – Βουλευτής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε: «Για το Υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού, αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης. Σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ′ αυτήν».

 

Τέλος, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τάσος Γαϊτάνης επεσήμανε πως: «Ζητήματα που απασχολούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης όπως η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία αλλά και το στρεβλό ελεγκτικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται από την επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση». Αντίθετα η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. (…)Καθιστούμε, σαφές προς όλους ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρός της κ. Κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει άμεσα το νόμο».

 

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Τρίπολη αποτέλεσε την δέκατη, μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συσκέψεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.

Print
Δημοσίευση: Ιουν 3, 2018,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset