Το έργο μου

«Σοβαρές ελλείψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Ημερομηνία: 8/6/2018 12:00 μμ - 12:30 μμ

«Σοβαρές ελλείψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

 

Στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «To Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Μουσείο της Κρήτης και δεύτερο σε επισκεψιμότητα στην χώρα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, αδυνατεί να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών του. To Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Μουσείο της Κρήτης, προβάλει τα υλικά κατάλοιπα της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγαλονήσου στην πορεία επτά χιλιάδων ετών, από την Νεολιθική έως την Ρωμαϊκή εποχή. Η μοναδικότητα του έγκειται ασφαλώς στην περίφημη Μινωική συλλογή, η οποία το κατατάσσει ως ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης.

Δυστυχώς, όμως, το ιδιαίτερης πολιτιστικής και τουριστικής αξίας Μουσείο είναι θύμα της κυβερνητικής ανικανότητας. Μέχρι σήμερα, το κυλικείο του μουσείου παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες του να μην έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν έστω κι ένα μπουκάλι νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, η σύμβαση του ιδιώτη έχει ήδη λήξει από τον Φεβρουάριο του 2017 και δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία πληροφόρηση για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Περαιτέρω, πέραν της μη λειτουργίας του κυλικείου, υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα για την σημαντική έλλειψη προσωπικού στους χώρους υγιεινής του μουσείου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους χώρους αυτούς, παρά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο όταν βρίσκεται εκεί η μοναδική καθαρίστρια.

Δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την προκήρυξη επαναλειτουργίας του κυλικείου και την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης που θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και προσβλητικό για το νησί μας, τον πολιτισμό μας, την κρητική φιλοξενία και τους χιλιάδες επισκέπτες μας, να υπάρχει τέτοια, επιεικώς απαράδεκτη, εικόνα σε ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του νησιού μας. Οι διαδικασίες προκήρυξης νέας σύμβασης επαναλειτουργίας του κυλικείου του Μουσείου και κάλυψης των θέσεων, ιδίως του εποχικού προσωπικού, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες του Μουσείου».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το κυλικείο εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;

2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ιδίως κατά την τουριστική περίοδο;».

Print
Δημοσίευση: Ιουν 8, 2018,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset