Το έργο μου

Λ. Αυγενάκης στην Ολομέλεια της Βουλής: «Στην προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών και περιφρόνησης των πολιτών, είμαστε απέναντί σας!»

Ημερομηνία: 7/6/2018 11:00 πμ - 11:30 πμ

Λ. Αυγενάκης στην Ολομέλεια της Βουλής: «Στην προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών και περιφρόνησης των πολιτών, είμαστε απέναντί σας!»

 

 

«Η κυβέρνηση -για άλλη μια φορά- απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναιρεί το δημοκρατικό διάλογο και τη διαβούλευση και προσβάλλει την ίδια την εκπαίδευση», δήλωσε, σήμερα 07-06-2018, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αυγενάκη:

·      «Είναι προκλητική η μεθόδευση του Υπουργού Παιδείας. Φέρει απολύτως αναιτιολόγητα ένα νομοσχέδιο-μαμούθ 500 σελίδων και 113 άρθρων με τη διαδικασία του επείγοντος. Το νομοσχέδιο ανέβηκε στη διαβούλευση με 51 άρθρα.  Και τώρα έρχεται στην Ολομέλεια με 113 άρθρα. Στη σύντομη και … κατεπείγουσα διαδρομή του, από το κλείσιμο της διαβούλευσης ως την είσοδο του στην Επιτροπή, … φούσκωσε με 62 επιπλέον άρθρα.

 

·      Το κάνετε αυτό για να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση! Το κάνετε γιατί φοβάστε τη γνώμη των πολιτών! Το κάνετε για να κρύψετε ότι προσπαθείτε να κομματικοποιήσετε και πάλι, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τη διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος!

 

·      Το νομοσχέδιο έχει ως κεντρικό σκοπό την κομματική άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης και τον εξοβελισμό των ήδη υπηρετούντων στελεχών σε αυτή, ανεξάρτητα από τα προσόντα, την αξία και την προσφορά τους.

-   Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

-   Θέτει αντισυνταγματικούς όρους επιλογής των στελεχών της διοίκησης (περιορισμό δύο θητειών, αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης με ανώνυμα ερωτηματολόγια).

-   Θέτει αντισυνταγματικούς και πελατειακούς όρους επιλογής των στελεχών, όπως η καθοριστική βαρύτητα στη μη δομημένη συνέντευξη από κομματικά ελεγχόμενα όργανα.

-   Καταργεί χρήσιμες και δοκιμασμένες στο χρόνο δομές, όπως οι Σχολικοί Σύμβουλοι και τις αντικαθιστά με νέες υδροκέφαλες δομές.

-   Προβλέπει δημιουργία νέων δαπανών οι οποίες, μάλιστα, δεν εκτιμώνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

-   Περιλαμβάνει σαφείς φωτογραφικές διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

-   Μετατρέπει την ειδική αγωγή σε πεδίο ανεύθυνου πειραματισμού, ιατρικοποιώντας τη διαχείριση των θεμάτων του μαθητικού πληθυσμού με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, δίχως να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της πολυετούς αναμονής και της αγωνίας μαθητών και γονιών.

 

·      H Νέα Δημοκρατία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταρρύθμιση για την παιδεία. Επιμένουμε στις πάγιες θέσεις μας που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της παιδείας.

·      Η επιλογή ανώτατων και ανώτερων στελεχών στην εκπαίδευση να γίνεται με τη θεσμοθέτηση μίας αντικειμενικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκεται το ΑΣΕΠ. Επιμένουμε στο ρόλο των διευθυντών και στην αντικειμενική επιλογή των διευθυντών και των σχολικών συμβούλων.

·      Η αξιολόγηση όλων των δομών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Μια αξιολόγηση, που λειτουργεί ως μηχανισμός βελτίωσης και επιμόρφωσης για αυτούς που δεν αποδίδουν καλά και ένας μηχανισμός επιβράβευσης για τους αρίστους οι οποίοι σήμερα κρατούν τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο όρθια.

·      Ενίσχυση των υφιστάμενων δομών και της σχολικής αυτονομίας με τη λήψη πολλών αποφάσεων από τα ίδια τα σχολεία. Ελεύθερα, αυτόνομα σχολεία με περισσότερη δημιουργία, με μεγαλύτερη ευθύνη και λογοδοσία στους διευθυντές, με μεγαλύτερο ρόλο στους συλλόγους γονέων.

 

·      Το σχολείο μας πρέπει να ξαναγίνει μια φυσική κυψέλη παραγωγής γνώσης, χαράς και δημιουργίας».

Print
Δημοσίευση: Ιουν 8, 2018,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset