Το έργο μου

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου

Ημερομηνία: 12/9/2018 8:30 πμ - 9:00 πμ

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υγείας

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υγείας

 

 

Στις κρίσιμες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «… το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένο. Από ειδικότητες ιατρικού προσωπικού διαθέτει μόνο Ακτινολόγο, Γενικής Ιατρικής και Παιδίατρο. Επιπλέον, υπηρετεί εκεί και μία μαία. Επειδή ο Ακτινολόγος είναι ένας και μοναδικός, εργάζεται μόνον κατά την πρωινή βάρδια με αποτέλεσμα, αν προκύψει επείγον περιστατικό μετά το μεσημέρι και χρήζει ακτινογραφιών να πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το οποίο απέχει 25 χιλιόμετρα περίπου.

 

Επιπρόσθετα, κενή παραμένει η θέση του Μικροβιολόγου, με συνέπεια να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις για την υγεία των ασθενών. Μάλιστα, μόνο δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, οι Ιατροί πραγματοποιούν αιμοληψίες, ενώ, στην συνέχεια, οι γιατροί μεταφέρουν τα συλλεγόμενα δείγματα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, δύο Γενικοί Ιατροί έχουν αποχωρήσει και, μέχρι στιγμής, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αναπληρωθεί.

 

Οι πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας υγείας υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο, αφού εμφανίζονται εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Την ίδια στιγμή, οι πολυδιαφημιζόμενες από την Κυβέρνηση ΤΟΜΥ δεν καλύπτουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν για μία απλή ακτινογραφία ή/και μια εξέταση αίματος, ένα επείγον περιστατικό να πρέπει να μεταφέρεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς.

 

Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας. Η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η εξωστρεφής λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της παροχής δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η υπηρέτηση και υλοποίηση αυτών των αξιών και η παροχή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε όλους τους πολίτες».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την κάλυψη των σημαντικών κενών που υφίστανται σε ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου;

2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εν λόγω Κ.Υ. και την βελτίωση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή;».

Print
Δημοσίευση: Σεπ 24, 2018,

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset