Το έργο μου

Λ. Αυγενάκης: «Δεν αντιμετωπίζεται η φυγή νέων, με υποσχέσεις για δουλειά στο δημόσιο, όπως προκρίνει ο κ. Τσίπρας»

Λ. Αυγενάκης: «Δεν αντιμετωπίζεται η φυγή νέων, με υποσχέσεις για δουλειά στο δημόσιο, όπως προκρίνει ο κ. Τσίπρας»


«Δυστυχώς χάνουμε επιστήμονες οι οποίοι μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταξη της πατρίδας μας», τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, απόψε Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, με θέμα «Brain Drain: Σύγχρονη Απειλή αλλά και ευκαιρία(;)», ενώ υπογράμμισε ότι «ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω δεν είναι,  όπως είπε ο κ. Τσίπρας, να τους υποσχεθούμε μία δουλειά στο Δημόσιο. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω είναι να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.»


Βασικά σημεία ομιλίας Λ. Αυγενάκη:

  • Το μεταναστευτικό κύμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το λεγόμενο brain drain, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια της κρίσης. Η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό συνιστά μία μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής, αλλά και ευρύτερα κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής δυναμικής.


  • Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και εργασίας στο εξωτερικό, είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά στην Ελλάδα (ποσοστό 40%), η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα (37%) και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα υποδοχής του εξωτερικού (34%).


  • Το 2015, η μετανάστευση των νέων αυξήθηκε κατά 300% σε σχέση με πριν από την κρίση, καθώς η ανεργία μεταξύ των νέων είχε ξεπεράσει το 50%.


  • Περίπου 450.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ του 2008 και του 2016. Οι Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα συνεισέφεραν σημαντικά στις χώρες όπου μετανάστευσαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία και τη Γερμανία, όπου απέδωσαν περίπου 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του συνεδρίου American-Hellenic Chamber of Commerce το Μάρτιο του 2017.


  • Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο ευέλικτης επιστροφής στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα ώστε να μπολιάσουμε με νέο αίμα. Πρέπει να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους ερευνητές καθηγητές που διδάσκουν στο εξωτερικό. Να μπορούν  με ένα εύκολο τρόπο να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.


  • Η μεταρρυθμιστική πολιτική και οι αναπτυξιακές προτάσεις της ΝΔ μπορούν να το αντιμετωπίσουν, δίνοντας πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης και δυνατότητες στη νέα γενιά να πραγματοποιήσει τα όραμά της μέσω του επιχειρείν, της έρευνας και της καινοτομίας.

Print
Δημοσίευση: Νοε 16, 2018,
Ετικέτες:

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset