Το έργο μου

Αυγενάκης: «Το ΕΣΔΑ δεν είναι πολιτικό μανιφέστο αρχών και θέσεων»

Ημερομηνία: 19/6/2015 12:00 πμ

Διαξιφισμοί για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και τη διγλωσσία του Υπουργού κ. Τσιρώνη για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τα απορρίμματα

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει προτείνει προς διαβούλευση η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το κτηματολόγιο προς τον Αν/τη Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη

 

Ο κ. Λευτέρη Αυγενάκης τόνισε ότι «η οικολογική ρητορική -καθόλα αποδεκτή- αποτυπώνεται αποσπασματικά με ανακατεμένη τη λογική ΣΥΡΙΖΑ με έντονα ιδεοληπτικά στοιχεία» αναφέρθηκε μάλιστα και στη διγλωσσία του Υπουργού αναφορικά με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τα απορρίμματα, καθώς από τη μία πήρε θετική θέση ενώ από την άλλη προανήγγειλε αλλαγές.

 

Ο κ. Λ. Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε: «Πρόσφατα παρουσιάσατε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τέθηκε σε διαβούλευση. Το μεγάλο πρόβλημα στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι ότι η οικολογική ρητορική (κυκλική οικονομία, απόβλητα ως πόροι) καθόλα αποδεκτή, αποτυπώνεται αποσπασματικά, ανακατεμένη με τη λογική ΣΥΡΙΖΑ (όλα ανήκουν στο δημόσιο) με εκ των υστέρων παρέμβαση σε υφιστάμενο κείμενο, με άγνοια της πραγματικότητας και με έντονα ιδεοληπτικά στοιχεία (π.χ. δαιμονοποίηση ιδιωτικού τομέα, ακύρωση επενδύσεων, παρωχημένη προσέγγιση εντός κρατικοδίαιτου αναπτυξιακού μοντέλου).

Το ΕΣΔΑ δεν είναι πολιτικό μανιφέστο αρχών και θέσεων.  Είναι θεσμικό εργαλείο το οποίο η χώρα μας οφείλει να διαμορφώσει και αξιοποιήσει δίχως ιδεοληψία και προκατάληψη.  Περιβάλλον και ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες  και όχι αλληλοαναιρούμενες.  

 

Χθες βρεθήκατε στο Ηράκλειο στο συνέδριο για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τα απορρίμματα και πήρατε μάλιστα μια θέση θετική στο ξεκίνημα. Χαρακτηρίσατε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης υποδειγματικό και πρότυπο. Από την άλλη, όμως, προαναγγείλατε αλλαγές χωρίς να πείτε κάτι συγκεκριμένο, όπως το συνηθίζετε.

 

Να σας θυμίσω, ότι αυτός ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης ψηφίστηκε ομόφωνα –αυτό είναι που θέλετε εσείς να αλλάξετε, αλλά δεν λέτε τι θα κάνετε- από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αν αυτό σας λέει κάτι. Είναι καιρός να απορροφηθούν κονδύλια και να ξεκινήσουν, επιτέλους, τα έργα που προβλέπονται στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Τα θέτω αυτά υπόψιν σας, διότι καταλαβαίνω την αγωνία σας να παρουσιάσετε κυβερνητικό έργο, όχι όμως καταργώντας, ισοπεδώνοντας, σταματώντας έργα, εξελίξεις, αποφάσεις.

 

Είναι σημαντικό να κάνετε κυβερνητικό έργο και όπου χρειαστείτε θα μας βρείτε αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια, εφόσον βελτιώσετε, εκσυγχρονίσετε, φέρετε κάτι καινούργιο, που να αποτελεί όμως πρόταση ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη. «Σταματώ για να σταματώ και να δικαιολογήσω το ρόλο μου ως Υπουργού», με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι σημαίνει σύγχρονη πολιτική, δεν βοηθά τη χώρα σε αυτήν την κρίσιμη πολιτική περίοδο.

 

Από πλευράς του ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο υπάρχει παρερμηνεία ή μάλλον άγνοια πληροφόρησης. Δεν έχουμε καμία μα καμία απολύτως πρόθεση να σταματήσουμε έργα σημαντικά και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον. Δεν αναφέρθηκα με τέτοιους όρους όπως είπατε εσείς ως προς το περιφερειακό σχέδιο της Κρήτης, ωστόσο πράγματι αυτό που είπα –για να το πω όπως το λέω εγώ- είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο νέο εθνικό σχέδιο.

 

Το νέο εθνικό σχέδιο δεν είναι όπως αποκαλέσατε ένα συνονθύλευμα ανάμεσα σε οικολογικές ευαισθησίες και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, αυτόν τον διαχωρισμό δεν αντιλαμβάνομαι από πού τον συνάγετε. Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο που μιλάει επιτέλους, για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, για την κυκλική οικονομία, την οποία εσείς ως Κυβέρνηση την είχατε μάλλον στα αζήτητα. Άλλο πράγμα η κυκλική οικονομία και άλλο η γραμμική οικονομία, το να δίνουμε πόρους του ελληνικού λαού, δημόσιους πόρους, σε εργολάβους.

 

Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να πληρώσει ο ελληνικός λαός και ο Ευρωπαίος πολίτης έργο 150.000 τόνων την ώρα που στην περιοχή, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, σήμερα χωρίς καμία πρόληψη παράγονται 115.000 τόνοι απορριμμάτων;

 

Είναι δυνατόν, λοιπόν, αν γίνει και η πρόληψη, αν γίνει η επαναχρησιμοποίηση, η διαλογή στην πηγή και απομειωθεί αυτό το ποσό των 115.000 τόνων -εκτός αν φαντάζεστε ότι δεν πρέπει να το απομειώσουμε ποτέ και να δίνουμε συνέχεια πρώτες ύλες σε εργολάβους- πού θα βρίσκονται οι τόνοι για να γίνει αυτό το μεγαλεπήβολο έργο των 150.000 τόνων, με πάνω από 90 ευρώ τον τόνο κόστος και με εγγυημένες ποσότητες που ποτέ δεν θα βρεθούν;»


Print
Δημοσίευση: Απρ 6, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset