Το έργο μου

Εξακολουθεί να αδιαφορεί η Κυβέρνηση για τα σημαντικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου

Ημερομηνία: 20/5/2019 4:30 μμ - 5:00 μμ

Εξακολουθεί να αδιαφορεί η Κυβέρνηση για τα σημαντικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου

Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. - Βουλευτή Ηρακλείου

Προς τον

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Γεώργιο Σταθάκη 

ΘΕΜΑ: Εξακολουθεί να αδιαφορεί η Κυβέρνηση για τα σημαντικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου 

Το Κτηματολογικό Γραφείου Ηρακλείου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και δυσλειτουργιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις συναλλαγές ακινήτων και να ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες. Ειδικότερα, το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου εξακολουθεί να έχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, (δικηγόροι, μηχανικοί, κλπ) με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες, καθώς και τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς και τους δικαστικούς επιμελητές και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο και την καταχώρηση πράξεων, την επεξεργασία και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου υποθέσεων των πολιτών. Έτσι, πολλές υποθέσεις πολιτών καθυστερούν με αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι συναλλαγές.    

 

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, λόγω κυρίως της δραματικής υποστελέχωσής του, καθώς και την απερίγραπτη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, έχω αναφερθεί επανειλημμένως με παρεμβάσεις μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ειδικότερα, με τις υπ΄ αριθ. πρωτ. 2230/20-12-2017, 3028/30-01-2018, 6777/12-06-2018 και 3585/20-11-2018 ερωτήσεις μου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου και την καθημερινή ταλαιπωρία εκατοντάδων συμπολιτών μας ζητώντας την άμεση στελέχωση του Γραφείου με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.

Με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 3767/22-02-2018, 264/29-03-2018 και 36539/802/16-07-2018 έγγραφα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γ. Σταθάκης αποφεύγει να απαντήσει και, κυρίως, να δώσει λύση στο πρόβλημα και περιορίζεται σε γενικόλογες παρατηρήσεις «… το «Ελληνικό Κτηµατολόγιο» εξετάζει εκ νέου όλες οι ανάγκες νοµικής υποστήριξης των έµµισθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας που λειτουργούν µεταβατικά ως Κτηµατολογικά Γραφεία, συµπεριλαµβανοµένου του Κτηµατολογικού Γραφείου Ηρακλείου, µε χρήση τεχνολογιών αποµακρυσµένης θέασης και επεξεργασίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι ο νέος Φορέας καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών του».

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται. Όπως επισημαίνουν με την από 17-04-2019 κοινή επιστολή τους, έξι (6) φορείς του ν. Ηρακλείου και ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -Τμήμα Αν. Κρήτης, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών «…το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου εξακολουθεί να μην έχει δικηγόρους για την εξυπηρέτηση του κοινού, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών και των δικαστικών επιμελητών, αλλά και τον έλεγχο και την καταχώρηση των πράξεων. Ήδη σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 1.000 πράξεις σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων οι περισσότερες (785 περίπου) βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο γραφείο  της προϊσταμένης του Γραφείου, κ. Κόπακα, η οποία, λόγω του ότι είναι επιφορτισμένη με πλείονα καθήκοντα, αδυνατεί να τις ελέγξει, προκειμένου να καταχωρηθούν».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή οι προαναφερόμενοι φορείς αναφέρουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πραγματοποίηση απομακρυσμένου ελέγχου των κατατεθειμένων πράξεων, αφού «ο έλεγχος παρουσιάζει σοβαρότατες δυσχέρειες με κυριότερη, την μη δυνατότητα των δικηγόρων αυτών να ανταποκριθούν στις «ιδιαιτερότητες» της πόλης του Ηρακλείου», και επισημαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικο-τεχνολογικό εξοπλισμό  «σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργεί η μη έγκριση κονδυλίων για την κάλυψη των απαιτούμενων ανελαστικών δαπανών για την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, όπως γραφική ύλη, αναλώσιμα υπολογιστών & εκτυπωτών κ.α. Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και ακόμα ένα νέο πρόβλημα: από τους επτά υπολογιστές που διατίθενται για τον έλεγχο των κτηματολογικών φύλλων και των αντίστοιχων χαρτών, για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς επιμελητές και τους μηχανικούς, ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, λειτουργούν μόλις οι δύο!...».

Η ίδρυση του νέου φορέα προβλέπει την στελέχωσή του από το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια κάλυψης των αναγκών του, με αποτέλεσμα τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου να παραμένουν δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων του Ηρακλείου.

Κατόπιν των ανωτέρω, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.                  Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να στελεχωθεί το Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται;

2.                  Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, ιδιαίτερα ενόψει και της κτηματογράφησης των περιοχών που ακόμη δεν έχουν κτηματογραφηθεί;

3.                  Ποιος ο σχεδιασμός σας για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και καταχώρησης πράξεων και την διεκπεραίωση των εκατοντάδων εκκρεμών υποθέσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής 

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Γραμματέας ΠΕ ΝΔ

Βουλευτής Ηρακλείου

Print
Δημοσίευση: Μαϊ 21, 2019,
Ετικέτες:

«Ιανουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset