Το έργο μου

Η Ελλάδα δεν πτώχευσε οικονομικά, πτώχευσε όμως θεσμικά

Ημερομηνία: 9/5/2014 12:00 πμ

Η Ελλάδα δεν πτώχευσε οικονομικά, πτώχευσε όμως θεσμικά

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης 

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο μέσο της χειρότερης πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης μετά την μεταπολίτευση. Μιας κρίσης που επηρέασε  δραματικά το επίπεδο ζωής όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων και ανέτρεψε  τα προγράμματα και  τα οράματά τους για το μέλλον. Όμως τώρα υπάρχουν όλες οι ενδείξεις πως οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες και πως αρχίζουμε να ξανακερδίζουμε το μέλλον που μερικοί θεώρησαν 

                 

Η κρίση και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα, είναι το σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο. Άλλωστε τα αίτια είναι πολλά και δεν είναι κυρίως οικονομικά. Οικονομικές και κοινωνικές είναι οι συνέπειες. Τα ακόμη βαθύτερα αίτια έχουν να κάνουν με την παιδεία και την πολιτική. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, με το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν και η παιδεία και η πολιτική και  η οικονομία.

 

Ένα καχεκτικό ή ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο, επιτρέπει πολύ εύκολα, την υπέρβαση ή την παραβίασή του, με συνέπεια την απαξίωση των κανόνων λειτουργίας του Κράτους δικαίου και του πολιτικού πολιτισμού του Μέτρου και της Ευθύνης.     

 

Όταν όμως η υπερβολή αντικαθιστά το Μέτρο και ο λαϊκισμός το αίσθημα της πολιτικής και κοινωνικής Ευθύνης, τότε έχει ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στην κακοδιαχείριση του δημόσιου πλούτου, στην αδιαφάνεια των κρατικών λειτουργιών, στην αδυναμία σύνθεσης των αντιφατικών συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων και εν τέλει στη γενικευμένη Κρίση και στη συνολική παρακμή του συστήματος.

 

Στην ένσταση ότι και χώρες με ισχυρούς και σύγχρονους θεσμούς δεν απέφυγαν την οικονομική κρίση, υπάρχει η απόλυτη απάντηση, ότι η έξοδος από τις καθαρά οικονομικές κρίσεις μπορεί να επιτευχθεί με οικονομικούς χειρισμούς και μέτρα, βραχυπρόθεσμης συνήθως οδύνης, για τις αντίστοιχες κοινωνίες.  Όταν όμως είναι η αδυναμία και ανωριμότητα των θεσμών που έχει επιτρέψει (αν όχι προκαλέσει) τον οικονομικό εκτροχιασμό, και εν συνεχεία την οικονομική κρίση, τότε απαιτείται μια βαθιά και επείγουσα θεσμική μεταρρύθμιση, ως προϋπόθεση και ως εξασφάλιση της μονιμότερης οικονομικής ανόρθωσης και ανάπτυξης.

Αυτή είναι η δική μας περίπτωση!

 

 

Η Ελλάδα, πράγματι, δεν διαθέτει πλέον το κατάλληλο νομικό πλαίσιο  τόσο για τη λειτουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής  δημοκρατίας, στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης ούτε είναι εξοπλισμένη με όλα τα θεσμικά εργαλεία που θα επιτρέψουν και θα στηρίξουν μια μακροπρόθεσμη και στέρεη οικονομική ανάπτυξη.

 

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την συνταγματική αναθεώρηση αποτελούν μια ριζοσπαστική απάντηση στο αίτημα των καιρών για βαθιές τομές στο πολιτικό μας σύστημα. Ενδυναμώνουν την δημοκρατία  και την ισονομία, εξασφαλίζουν την σταθερότητα, ενισχύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καταπολεμούν τη διαφθορά, και ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως όμως μετασχηματίζουν το σύστημα που διαχειρίστηκε την Ελληνική δημοκρατία τα τελευταία 40 χρόνια και την οδήγησε στην παρολίγο χρεοκοπία.

 

Σ’ αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα πρέπει να συμβάλει ολόκληρη η κοινωνία. Δεν αρκεί  η πρόθεση ενός Κόμματος ή του Πρωθυπουργού.  Ολόκληρη η κοινωνία, ενωμένη, πρέπει να γίνει ο φορέας των αλλαγών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα με αποτελεσματικούς θεσμούς και να ξεπεράσει ένα παρελθόν που επί δεκαετίες την κρατούσε καθηλωμένη.

 

Μια κοινωνία που πάσχει θεσμικά είναι μια κοινωνία που δεν μπορεί να δράσει συλλογικά και αποτελεσματικά. Μια χώρα  που πάσχει θεσμικά, δεν μπορεί να προοδεύσει.

                                                                                  

Η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυγκροτήσει τους θεσμούς της μέσα από τη Συνταγματική αναθεώρηση που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Όχι απλώς ως συμπλήρωμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η Κρίση  αλλά ως προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη επιτυχία τους.

 

Αν «αποτυγχάνουν τα έθνη» λόγω θεσμικής ανεπάρκειας,  είναι ανάγκη να  αποκτήσουμε  το συντομότερο, μια πλήρη και ανανεωμένη θεσμική επάρκεια, ως  όρο της επιτυχίας μας, ως λαού και ως Έθνους. 

Print
Δημοσίευση: Απρ 12, 2016,
Κατηγορίες: Άρθρα,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset