Το έργο μου

«Απειλή για την παραγωγή και τις εξαγωγές οι “Ελληνοποιήσεις” αγροτικών προϊόντων»

Ημερομηνία: 10/3/2016 12:00 πμ

«Απειλή για την παραγωγή και τις εξαγωγές οι “Ελληνοποιήσεις” αγροτικών προϊόντων»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Στα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά σημειώνει αυξητικές τάσεις και έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο και για τον κλάδο των εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων(ΠΣΕ), ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.

Συνεπώς, η ανάγκη συντονισμού δράσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας γύρω από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως στην βάση ενίσχυσης συνεργιών και clusters, με την αξιοποίηση κρίσιμων εργαλείων, όπως κοινοτικοί πόροι, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κλπ αποτελούν τη βάση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας συνολικά. Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης – προβολής στο εξωτερικό αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και τη στήριξη της ανάπτυξης». 

Επίσης, τονίζεται ότι «.. οι προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με «ελληνοποιήσεις» προϊόντων από επιτήδειους εντός κι εκτός του συνόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, η χάραξη μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα εδράζεται στο συντονισμό δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι επιτακτικώς αναγκαία».

Τέλος, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την πάταξη του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων και την προστασία παραγωγών, καταναλωτών, εμπόρων και εξαγωγέων;  2. Ποιος ο σχεδιασμός για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων; 3. Ποιος ο προγραμματισμός για την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την προβολή τους στη διεθνή αγορά;». 

Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset