Το έργο μου

«Προς κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ και ΤEI;»

Ημερομηνία: 9/3/2016 12:00 πμ

«Προς κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ και ΤEI;»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Παιδείας

Στην απαξίωση των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτέλεσαν μια σημαντική καινοτομία  που στόχευε  στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά όργανα των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Η λογική του νόμου (4009/2011) ήταν η δημιουργία μίας αποτελεσματικής και υπεύθυνης διοίκησης με λογοδοσία κάθε οργάνου προς το ανώτερο, ώστε να διακοπεί η σχέση εξάρτησης, και συχνά συναλλαγής, των οργάνων από τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ουσιαστικά αδρανοποίησε τον ανωτέρω νόμο και ουσιαστικά ακύρωσε έναν σύγχρονο και αναπτυξιακό νόμο για τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Στα Σ.Ι. μετείχαν ως εξωτερικά μέλη μερικοί από τους πιο λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και διακεκριμένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η συμμετοχή δεν ήταν αμειβόμενη και στηρίχτηκε στη διάθεση τους να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τη χώρα προσφέροντας πολύτιμο χρόνο, γνώσεις και εμπειρία, ιδέες και τεχνογνωσία, την αναγνωρισμένη φήμη τους, καθώς και τη δουλειά τους».

Επίσης, τονίζεται ότι «ενώ ο θεσμός των Συμβουλίων υπάρχει, σε ανάλογη μορφή, σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, πιστή στις ιδεοληψίες της, προτιμάει ένα πανεπιστήμιο της συναλλαγής και της αδιαφάνειας από ένα ίδρυμα που σχεδιάζει να ανταποκριθείς τις προκλήσεις του 21ου αι. Τα Συμβούλια δέχθηκαν σε θεσμικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο, πρωτοφανείς επιθέσεις απαξίωσης του ρόλου τους από την κυβέρνηση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προωθεί αποσπασματικές ρυθμίσεις που προσβάλλουν κάθε έννοια αυτοδιοίκητου και αναδιατάσσουν, με πελατειακή λογική, τους διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Τέλος, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Γιατί η κυβέρνηση οδήγησε στην αδράνεια τα Σ.Ι., έναν τόσο σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; 2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας δεν στήριξε τα Σ.Ι., αλλά αντιθέτως τα οδήγησε σε διάλυση και στη φυγή αξιόλογων επιστημόνων και ακαδημαϊκών από αυτά; και 3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας σύγχρονων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής και λειτουργούν με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια;».

Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset