Το έργο μου

Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με όλη την κοινωνία απέναντι - Συνέντευξη στη "Ναυτεμπορική"

Ημερομηνία: 20/2/2016 12:00 πμ

Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με όλη την κοινωνία απέναντι - Συνέντευξη στη "Ναυτεμπορική"

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

-Η ΝΔ ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτά τα δύο αιτήματα; 

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την απόσυρση αυτού του σχεδίου της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές και στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον αντί να δίνει λύση, όπως εμείς επιθυμούμε. Μεταρρυθμίσεις χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι, δεν μπορούν να γίνουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο. Έχει απέναντι της την καθολική αντίδραση της κοινωνίας: και αυτό διότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον κόσμο υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες. Είναι λοιπόν ανάγκη η κατάσταση να εκτονωθεί και γι’ αυτό προτείνουμε να υπάρξει ένας ουσιαστικός, σύντομος και ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία. Και βέβαια, ας μην ξεχνιόμαστε, η Κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με την πρόταση της Κυβέρνησης η οποία μπλοκάρει την οικονομία, διαλύει την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης, ανοίγει πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα και οδηγεί σε σύγκρουση γενεών. 

-Συντάσσεστε με την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό από την περικοπή των συντάξεων και όχι από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών; 

Στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ειλικρινά, κάνοντας αυτοκριτική, μίλησε για τη χαμένη ευκαιρία της «μεταρρύθμισης Γιαννίτση» και υπέβαλε τις δικές μας προτάσεις από τις οποίες καμία δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση. Η αύξηση των εισφορών που προτείνει η Κυβέρνηση δε θα λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα οδηγήσει σε εισφοροδιαφυγή και σε μείωση της απασχόλησης, άρα και των εσόδων. Από την άλλη, οι συνταξιούχοι αδυνατούν να υποστούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις τους. Έχουν ήδη υποστεί μεγάλες και πολλαπλές μειώσεις και ίσως όχι δίκαια κατανεμημένες.

Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η προσέλκυση επενδύσεων, οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα μια σειρά από ζητήματα και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ένεση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ αμέσως προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά να αποθαρρύνει κάθε είδους επένδυση και αυτή είναι η μήτρα όλων των αδυναμιών. Το στατικό μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς από την Κυβέρνηση αποτιμάται συνεπώς αθροιστικά σε περίπου 7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό, όμως, μεταφέρεται κατευθείαν στους πολίτες.


- Παρά την πολιτική κρίση η ΝΔ αποκηρύσσει, ξεκάθαρα, την εκλογολογία. Αυτό σημαίνει ότι θα συναινούσατε στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ως Νέα Δημοκρατία δε συμμετέχουμε στην εκλογολογία, διότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η κοινωνική αναστάτωση , η οικονομική αστάθεια και η πολιτική αβεβαιότητα. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έχει πει ότι «νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική [του] δύναμη» κι επίσης δε μπορούμε να συντηρούμε αυτή την διπολική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού. Και εννοώ βεβαίως ότι στα «εύκολα» προχωράει παρέα μόνο με τον κ. Καμμένο και στα «δύσκολα», δηλ. όταν «τα κάνει μούσκεμα», ζητάει συναίνεση. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει συναίνεση για να συνεχίσει να κυβερνά καταστρέφοντας. Ωστόσο, η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αγνή πρόθεση μόνο της μίας εκ των πλευρών που την επιδιώκουν. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κυβερνήσει με σύνεση και κυρίως με αποτελεσματικότητα.

- Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την μεταφορά της έδρας της ΝΔ στο Μοσχάτο στο πλαίσιο μιας γενναίας περικοπής δαπανών. Τι άλλο σχεδιάζετε για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του κόμματος;

Να θυμίσω ότι κάποτε θεωρούνταν θέμα «ταμπού» να μιλήσεις για τα οικονομικά του κόμματος. Πράγματι ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης κάνει μια σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταφέρεται η έδρα του κόμματος σε κτήριο με υποδεκαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που πληρώνουμε σήμερα. Αντίστοιχα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων για μειώσεις δαπανών σε διοικητικά κόστη και προσωπικό. Επίσης, εξετάζονται πηγές χρηματοδότησης, όπως η ετήσια εισφορά των μελών και οι χορηγίες από ιδιώτες με όρους διαφάνειας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, η κρατική επιχορήγηση θα πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών. 


- Ταυτόχρονα, όμως, η ΝΔ ετοιμάζεται για τη διοργάνωση του 10ου τακτικού συνεδρίου της στις 22-24 Απριλίου. Από που θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη διεξαγωγή του; 

Πρώτ’ απ’ όλα εφαρμόζουμε μια μείωση συνολικά στις δαπάνες του κόμματος, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους, άρα και το συνέδριό μας θα έχει μειωμένο προϋπολογισμό. Επιπλέον στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές μας που θα «τρέξουν» διάφορες λειτουργίες του συνεδρίου και τέλος εισάγουμε το θεσμό των χορηγιών με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια. Η Νέα Δημοκρατία έκανε μια γενναία αυτοκριτική και προσπαθεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της, σύμφωνα και με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής των μελών του κόμματος ζητούμε, μέσω της διαβούλευσης, να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε μια σειρά από θέματα, όπως η λειτουργία του κόμματος, τα οικονομικά του, καθώς και η διαδικασία διαρκούς και ουσιαστικής συμμετοχής των μελών. Και να σας δώσω και ένα στοιχείο: μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε (12-02), ξεκίνησε η Α’ φάση της διαβούλευσης στο synedrio.nd και μέχρι σήμερα έχουν περάσεις τις 4.000 απαντήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις. Είναι πολύ σημαντική και εξαιρετικά ενθαρρυντική η συμμετοχή αυτή.     

-Η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη συνοδεύτηκε από αιχμές κατά της ηγεσίας. Σας ανησυχεί ο κίνδυνος να επιστρέψει η εσωστρέφεια στο κόμμα με επίκεντρο τις εκλογές στη νεολαία; 

Όχι. Δε δημιουργείται κανένα απολύτως θέμα με τα όργανα της νεολαίας μας. Προχωρούμε μπροστά και οι ΟΝΝΕΔίτες θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο στις 20 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουν διήμερο Συνέδριο στις αρχές Απριλίου, όπου, μεταξύ των άλλων, θα εκλέξουν και Συνέδρους για το 10ο Τακτικό Συνέδριο του Απριλίου. Θέλουμε μάχιμη και παραγωγική τη νεολαία μας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι και ο Πρόεδρος και όλοι μας από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ προερχόμαστε.  

-Θεωρείτε ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη ανοίγει το δρόμο για διεύρυνση της ΝΔ με πρόσωπα που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; 

Η διεύρυνση και η ανανέωση που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποτελέσουν διαδικασίες «τύπων» και συμβολισμών. Σίγουρα θα μπορούσαν να συμμετέχουν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και από μικρότερα κόμματα με τα στελέχη των οποίων υπάρχουν ορισμένοι «κοινοί παρονομαστές», όμως η ουσία είναι ότι η διεύρυνση και η ανανέωση για την οποία μιλάμε, λαμβάνει χώρα κυρίως στην κοινωνία: σύγχρονα ρεύματα, προσωπικότητες, νέα δίκτυα και ιδίως η «σιωπηλή πλειοψηφία» της κοινωνίας που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απείχε. Κυρίως, μας ενδιαφέρουν όλοι όσοι συντάσσονται με το μέτωπο της λογικής και της σοβαρότητας. Άλλωστε, η ΝΔ είναι μια μεγάλη, ευρεία πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονοθεματικό κόμμα.  

-Πως τοποθετείστε απέναντι στους σχεδιασμούς για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αποτροπή της διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο; 

Κατ’ αρχάς θα σας πω ότι είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας αλλά και θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη μία έχουμε εγκληματικούς χειρισμούς από πλευράς Κυβέρνησης και αφ’ ετέρου την ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σας λέω ότι υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά από την άλλη «ο Διάβολος θα έχει κρυφτεί στις λεπτομέρειες της απόφασης», όπως είπε η Κα Μέρκελ στον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφορικά με το ζήτημα.  Και αυτός ο «Διάβολος» δεν εκδηλώνει ιδιαίτερο σεβασμό  στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, θα συμπλήρωνα εγώ. 

Είναι πάντως ανησυχητικό ότι εθνικά ζητήματα που για χρόνια τα χειρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει διάπλατα, ταυτόχρονα, σε μια φάση που η Ελλάδα, εξαιτίας των πολλών λαθών της κυβέρνησης Τσίπρα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων.   

Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset