Το έργο μου

Αυγενάκης κατά Σπίρτζη για αεροδρόμιο Καστελίου – ΒΟΑΚ – «Ηράκλειο – Μεσαρά»: «Είστε συνεπής στην ασυνέπεια σας!»

Ημερομηνία: 28/6/2016 12:00 πμ

Στη νέα παράταση στη δημοπράτηση του έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, αναφέρθηκε σήμερα από το Βήμα της Βουλής, ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με επίκαιρη ερώτησή του στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

 

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ανέφερε ότι ήδη από το Μάρτιο 2016 είχε επισημάνει με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις τη σημασία τήρησης των προθεσμιών. Παρόλα αυτά όπως είπε: «με δική σας υπαιτιότητα έχει ακυρωθεί πολλάκις! Για να έρθουμε σχεδόν Ιούλιο να συζητάμε για το πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία! Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι;»

 

«Συνεχείς παρατάσεις, αναβολές και ολιγωρία της κυβέρνησης, ώστε να χαθεί πολύτιμος χρόνος» υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΝΔ επισημαίνοντας ότι: «1. Δηλώνατε, ότι η δημοπράτηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, ενώ, παράλληλα, με δική σας απόφαση, δώσατε τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν εκ νέου τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους επί των τευχών της δημοπράτησης. 

 

2) Η δημοπράτηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Το δήλωσε επίσημα ο κ. Πρωθυπουργός στις 16 Ιουνίου στην εκδήλωση ανακοινώνοντας ότι στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και ότι το έργο θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Παραχώρησης.

 

3) Η δημοπράτηση θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Την επομένη μέρα ακριβώς, εσείς ο ίδιος κ. Υπουργέ, διαψεύσατε τον Πρωθυπουργό! Υπογράψατε νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνετε παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου!»

 

Κάθε μήνα δίνετε και νέα παράταση! Είστε συνεπής στην ασυνέπεια σας! Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν υλοποιείται!

 

Παράλληλα έχετε αφήσει στη μοίρα του το αεροδρόμιο Καζαντζάκης: κανένα έργο συντήρησης! Από το Μάρτιο έχουμε καταθέσει ερώτηση, που επισημαίνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου «Καζαντζάκης»! Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις: ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και χωρίς κόστος ανυπέρβλητο!

 

Στην δευτερολογία του ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι οι απαντήσεις του κ. Σπίρτζη κάθε άλλο παρά πειστικές είναι και τον κατηγόρησε ότι για μία ακόμη φορά παραμυθιάζει τον κρητικό λαό για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού.

 

Ειδικότερα αναφέρθηκε και στο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και του οδικού άξονα Ηράκλειο – Μεσαρά.

 

Όπως επεσήμανε, «παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις σας ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα, διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν γίνεται στην πράξη! Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για προγραμματισμό υλοποίησης του ΒΟΑΚ! Δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για ένταξή του στο νέο ΣΕΣ 2014-2020, δεν υπάρχει επίσημα απόφαση για ένταξη του στο πακέτο Γιούνκερ∙ δεν έχει γίνει κάποια ένταξη μέρους ή ολόκληρου του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020 και κινδυνεύουν με απένταξη και τα τμήματα των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013».

 

Σε ότι αφορά το δρόμο Ηράκλειο-Μεσσαρά. «Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το τμήμα Αγ. Βαρβάρα-Απομαρμά, ο έλεγχος από το ΣτΕ, η ενημέρωση της Βουλής και απέμενε η συμβασιοποίηση! Καθυστερήσατε ένα χρόνο με αποτέλεσμα να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν δεσμευθεί για την υλοποίηση του έργου! Μάλιστα, το επιβεβαιώσατε με έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. όπου αναφερόταν ότι το «εν λόγω έργο δεν μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους» και ότι «το έργο θα χαρακτηρισθεί ως Ημιτελές στην Τελική Έκθεση Κλεισίματος του ΕΠ “Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας”, με υποχρέωση ολοκλήρωσης και λειτουργίας εντός διετίας από την προθεσμία υποβολής των εγγράφων κλεισίματος, ήτοι έως τον Μάρτιο 2019».

 

Συνεπώς, «αν δεν έχει περαιωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2019, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών πόρων!»

 

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον Υπουργό λέγοντας: «έργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε! Μόνο αντικρουόμενες δηλώσεις και παρατάσεις βλέπουμε! Είστε αναξιόπιστος! Σας καλούμε να έρθετε στο Ηράκλειο! Να έρθετε στην Κρήτη! Να μιλήσετε με τους πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης! Ο Κρητικός λαός δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία!»

 

Από πλευράς του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, χωρίς να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Σε ότι αφορά το θέμα του ΒΟΑΚ και του οδικού άξονα Ηράκλειο – Μεσαρά, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης αρκέστηκε ως συνηθίζει σε γενικόλογες δηλώσεις δίχως να αναφέρει χρονοδιαγράμματα και πόρους χρηματοδότησης.

Print
Δημοσίευση: Ιουν 28, 2016,

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset