Το έργο μου

“Η ΝΔ δε φοβάται τις πρόωρες εκλογές” - Συνέντευξη στην “Επένδυση”

Ημερομηνία: 13/2/2016 12:00 πμ

“Η ΝΔ δε φοβάται τις πρόωρες εκλογές” - Συνέντευξη στην “Επένδυση”

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου

-Η Νέα Δημοκρατία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρξει εθνική ανάγκη για κάτι τέτοιο πως θα αντιδράσει το κόμμα σας; Θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη;

Κατ΄ αρχήν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τρεις επιλογές: ή θα ασχοληθούν σοβαρά με τη χώρα και θα ξεκινήσουν με υπευθυνότητα να εργάζονται για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στη χώρα –κάτι που δεν πιστεύω- , ή εάν απωλέσουν τη δεδηλωμένη θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδεολογικά συγγενή τους κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, ειδάλλως θα οδηγήσουν για μια ακόμη φορά σε εκλογές, πράγμα το οποίο απευχόμαστε.

Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε την εντολή από τους πολίτες να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που προσπαθεί να φορτώσει επιλεκτικά τα βάρη αυτών που συμφώνησε, διαφυλάσσοντας προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις; Δε γίνεται να φουσκώνουν το λογαριασμό, να δημιουργούν αδιέξοδα και να ζητούν συναίνεση εκβιάζοντας την Αντιπολίτευση


- Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζον θέμα με το μεταναστευτικό. Ποια είναι η θέση της ΝΔ και ποια είναι η λύση σε ένα θέμα που είναι εθνικό;

Το προσφυγικό είναι ζήτημα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ζήτημα που έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με ανθρώπινες ζωές. Η Κυβέρνηση εξαρχής υποτίμησε της σημασία του και έστειλε λάθος μηνύματα, αλλά και η Ευρώπη έδειξε αργά αντανακλαστικά. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, τον επιμερισμό των προσφύγων και όχι των παράνομων μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, την εφαρμογή από πλευράς της Ευρώπης μιας πολιτικής χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα και βέβαια να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Τουρκία ώστε να συνεργαστεί και να τελειώνει με τα άθλια κυκλώματα διακινητών στο έδαφός της. Ως Νέα Δημοκρατία με υπευθυνότητα θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά δε θα εμπλέξουμε αυτό το εθνικό θέμα στο πλαίσιο μιας μικροκομματικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

 
- Είστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων από τους αγρότες; Στηρίζετε τις αγροτικές κινητοποιήσεις; 

Στηρίζουμε αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό προέκυψε και από την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαμε ως ΝΔ με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανό τους τον Ιανουάριο. Διαφωνούμε στην αύξηση του ΦΠΑ όπως και στη φορολόγηση των ενισχύσεων από το 1€. Σας ενημερώνω δε, ότι εμείς καθιερώσαμε διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης 13% μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ οι επιχειρήσεις φορολογούνταν με 26% και μέχρι  το Δεκέμβριο 2014 δεν χρειάζονταν επιπρόσθετα μέτρα. Θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει να υπάρχει ένα ταμείο που θα αφορά τον πρωτογενή τομέα και να είναι αυτόνομο. Είμαστε αντίθετοι σε ακραίες κινητοποιήσεις, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολλών και χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας και ορισμένες φορές αδικούν και τους ίδιους τους παραγωγούς. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει ότι μιλώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή απέναντί τους. Αυτού που ακούν σήμερα ακόμη κι αν δε συμφωνούν θα τα ακούσουν και όταν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση.


- Στηλιτεύετε με κάθε ευκαιρία το ασφαλιστικό. Τι προτείνει όμως η ΝΔ;

Και βέβαια το στηλιτεύουμε διότι δεν αποδεχόμαστε τα οριζόντια μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα. Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων. Υπήρχε έκθεση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μέχρι το 2060 και τώρα μας φέρνουν ένα νόμο που  προκαλεί σύγκρουση γενεών, εξαπολύει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα και στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ως ΝΔ προτείνουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εργαλεία όπως για την αδήλωτη εργασία, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές, ο συμψηφισμός των εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ηλεκτρονικό δίκτυ εντοπίζει τους οφειλέτες και για τις μη καταβληθείσες εισφορές και ο περιορισμός τους κόστους των ευγενών Ταμείων στον προϋπολογισμό. Σας αναφέρω μερικούς άξονες μόνο. Πολύ σύντομα θα δείτε και την συνολική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.


-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως μπορεί να θυσιάσει ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για χάρη της νέας. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα επιτευχθεί η ανανέωση δεδομένου ότι η ΚΟ και η κομματική βάση είναι ίδια;

Ήδη εξελίσσεται η ανανέωση και να ξέρετε ότι θα την πετύχουμε. Άλλωστε, η ΝΔ είναι μια μεγάλη, ευρεία πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονοθεματικό κόμμα.  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να είναι ίδια –λόγω και των όσων προβλέπει ο εκλογικός νόμος- αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ανανέωση του κόμματος, κυρίως στην κοινωνία: σύγχρονα ρεύματα, προσωπικότητες, νέα δίκτυα και ιδίως η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απείχε. Η ανανέωση που επιδιώκουμε δεν είναι μια στατική διαδικασία, αλλά μια συνεχώς εξελισσόμενη και κλιμακούμενη προσπάθεια. Κι επιπλέον, δεν επιδιώκουμε ανανέωση για τους τύπους ή ανανέωση με συμβολικά χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη δημιουργική νέα γενιά και βέβαια ο ρόλος των παλαιοτέρων και πιο έμπειρων στελεχών θα παραμείνει πρωταγωνιστικός.


- Η ΝΔ θέλει εκλογές αυτή την στιγμή για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τις επιδιώκει;

Σήμερα προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα και θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα αδιέξοδα. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας εάν δε μπορεί να ανταποκριθεί στο κυβερνητικό του έργο, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 


-Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή κα Αντώνη Σαμαρά, πως έχει κλείσει ο ιστορικός τους κύκλος. Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι πολιτικά ανενεργοί;

Όχι. Το γεγονός ότι έχει κλείσει ο ιστορικός τους κύκλος δε σημαίνει ότι είναι πολιτικά ανενεργοί. Είναι δύο άνθρωποι που βρέθηκαν στο «τιμόνι» και χειρίστηκαν τις τύχες της Χώρας σε δύο διαφορετικές περιόδους και βέβαια η εμπειρία τους στο χειρισμό πολύ κρίσιμων θεμάτων είναι σημαντική και θα συμβάλλουν στις επόμενες μάχες που θα δώσει το κόμμα και η χώρα. Προχωράμε ενωμένοι και πιο προετοιμασμένοι.

Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις,
Ετικέτες:

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset