Το έργο μου

«Η κυβέρνηση οδηγεί σε αδυναμία τον ΕΛΓΑ να διενεργήσει επιτόπιες εκτιμήσεις για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες»

Ημερομηνία: 4/8/2016 12:00 πμ

«Η κυβέρνηση οδηγεί σε αδυναμία τον ΕΛΓΑ να διενεργήσει επιτόπιες εκτιμήσεις για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στην αδυναμία διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων για την εκτίμηση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες στην Κρήτη από το προσωπικό του ΕΛΓΑ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, καθώς από τον Απρίλιο δεν πραγματοποιούν επιτόπιες εκτιμήσεις λόγω περικοπών στις μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων και καταγραφής των ζημιών. Το πρόβλημα είχαμε επισημάνει και με προηγούμενη ερώτησή μας (α.π. 7248/25-07-2016), για την οποία αναμένουμε απάντηση και, κυρίως, συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Εργαζόμενοι στα παραρτήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι ο Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών και ότι αυτή η στάση απέναντι στους αγρότες δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η ρύθμιση για τους εκτός έδρας ελέγχους δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης αφού δικαιολογούνται πλέον από 550 χιλιόμετρα για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων με τα δικά τους οχήματα και 0,30 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Παράλληλα, μειώνονται οι διανυκτερεύσεις από 160 σε 120 τον χρόνο. Γίνεται αντιληπτό ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα για την κάλυψη των αναγκών, ενώ παράλληλα οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για ελέγχους. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό το διάστημα να μην δίνονται εντολές μετακίνησης στο προσωπικό του ΕΛΓΑ, τη στιγμή που αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω των καιρικών φαινομένων, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους.

 

… Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση υπαλλήλων του ΕΛΓΑ ότι «ζημιές που σημειώθηκαν πριν από λίγο καιρό δύσκολα θα αποτυπωθούν γιατί εξαφανίζονται τα ίχνη». Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για πολλούς παραγωγούς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους, αλλά η ζημιά αυτή δεν θα καταγραφεί!».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της μετακίνησης των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την διευκόλυνση των αρμοδίων αρχών προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους καλλιεργητές του Ηρακλείου και της Κρήτης;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την προστασία των παραγωγών και της παραγωγής και την καλύτερη προφύλαξη από τους κινδύνους που απειλούν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων;». 

Print
Δημοσίευση: Αυγ 4, 2016,

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset