Το έργο μου

"Προσφυγικό: Διαχείριση με υπευθυνότητα και σχεδιασμό και όχι με πλειστηριασμό ανθρωπισμού"

Ημερομηνία: 3/9/2016 12:00 πμ

"Προσφυγικό: Διαχείριση με υπευθυνότητα και σχεδιασμό και όχι με πλειστηριασμό ανθρωπισμού"

Αυγενάκης προς πολίτες της Κρήτης

Αγαπητές/οί Συμπολίτες,

 

​η κοινωνία της Κρήτης καλείται να συμμετέχει με υπευθυνότητα στη διαχείριση ενός μέρους του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος που απασχολεί εδώ και ενάμισι χρόνο την ελληνική κοινωνία και Πολιτεία.

 

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση -δεδομένης της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου διαχείρισης της κρίσης από πλευράς Κυβέρνησης- και ευλόγως δημιουργεί τη δυσαρέσκεια και την αγωνία των πολιτών της Κρήτης, όπως και όλων των Ελλήνων.

 

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος της αντίδρασης του κόμματός μας, με αφορμή την πρόχειρη και χωρίς σχέδιο επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Κου Μουζάλα, πριν 20 ημέρες στο Ηράκλειο.  Σήμερα, όλοι παραδέχονται ότι αυτή η αντίδραση του κόμματός μας άνοιξε το διάλογο σε τοπικό επίπεδο και έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης μια σειρά από θέματα που μέχρι τότε κανείς δεν έθιγε δημόσια.

 

Δυστυχώς, το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή και σφραγίδα. Το χάος, το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών το 2015 αυξήθηκαν 20 φορές σε σχέση με το 2014 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ομολογουμένως, σήμερα, είναι αναγκαίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το βάρος να επιμεριστεί σε όλη την Ελλάδα.

 

Ωστόσο, ο δικός μας ρόλος, όλων των αιρετών της τοπικής κοινωνίας (αυτοδιοικητικών, βουλευτών κ.α.), ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων είναι να διασφαλίσουμε ότι η συνεισφορά των τοπικών κοινωνιών θα είναι ισότιμη και αυτή θα γίνει με σχεδιασμό και αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε και οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν με όρους σεβασμού και ανθρωπιάς, αλλά και χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της Κρήτης.

 

Ένα είναι σίγουρο: Στον πλειστηριασμό ανθρωπισμού που ενορχηστρώνει η Κυβέρνηση και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες, δε συμμετέχουμε. Με επιχειρήματα αντιτιθέμεθα στην επικίνδυνη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και με επιχειρήματα αποκρούουμε την κάθε «εύκολη» κατηγορία.

 

H θέση της ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει ως εξής:

·      Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.

·      Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας.

·      Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.

·      Βασική προϋπόθεση για το οποιοδήποτε σχεδιασμό είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες.

·      Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

·      Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.

·      Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας, να προστατεύσει του πολίτες και να ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

 

​Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 60.000 άτομα, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, και παρότι δυστυχώς είχαμε προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, βρίσκονται σήμερα σε αυτοσχέδιους ή εντελώς ακατάλληλους χώρους, οι οποίοι δυστυχώς δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα και στην ασφάλεια, αλλά και στη δημόσια υγεία.

 

Είναι χαρακτηριστικές και αποτυπωμένες πια στο συλλογικό υποσυνείδητο, οι εικόνες της Ειδομένης, του Ελληνικού, αλλά και τουριστικών προορισμών όπως της Λέσβου και της Σάμου. Οι εικόνες του περυσινού χειμώνα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, δεν επιθυμούμε να λάβουν χώρα κι εφέτος σε οποιαδήποτε πόλη της Χώρας, αλλά ούτε φυσικά και στην Κρήτη.

 

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄ βαθμού, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, με υπευθυνότητα, σχέδιο, αποτελεσματικότητα, αλλά και ανθρωπιά.

 

Δε δεχόμαστε άλλη προχειρότητα και αυθαιρεσία από κυβερνητικούς παράγοντες στη χώρα μας.


Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

 

 

Γραμματέας Ν.Δ. –  Βουλευτής Ηρακλείου

 

 

Print
Δημοσίευση: Σεπ 3, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset