Το έργο μου

"Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοτώνει τη λογική», εμείς χτίζουμε το μέτωπο της λογικής και της υπευθυνότητας" - Συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο"

Ημερομηνία: 5/2/2016 12:00 πμ

"Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοτώνει τη λογική», εμείς χτίζουμε το μέτωπο της λογικής και της υπευθυνότητας" - Συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο"

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κατσαβού

Συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Ποιος είναι ο πρώτος, σύντομος «απολογισμός»;

Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως θα διαπιστώνετε κι εσείς άλλωστε, έχει δείξει τις προθέσεις του από τις πρώτες μέρες στο τιμόνι της ΝΔ. Είναι πολύ νωρίς για να γίνει ένας απολογισμός, όμως θα σας πω ότι υπάρχει ένας αέρας ανανέωσης στη ΝΔ, και επιπλέον ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τις βάσεις προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει τη δομή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, με συγκεκριμένες λειτουργίες κόμματος και μιας εξίσου σοβαρής και υπεύθυνης κοινοβουλευτικής δύναμης. Από εκεί και πέρα ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το στίγμα του πολιτικού λόγου που θα έχει η ΝΔ «με επιχειρήματα και με υπεύθυνη αντιπολίτευση». Νομίζω ένας απολογισμός θα είναι ολοκληρωμένος μετά το 10ο Τακτικό Συνέδριο που θα σηματοδοτήσει την συνολική οργανωτική αναδιάρθρωση της Νέας Δημοκρατίας.


Ποιες αλλαγές αναμένονται στη δομή και στη λειτουργία του κόμματος;

Οι αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση του κόμματος μας προβλέπεται να είναι αρκετές και ελπίζω να γίνουν ακόμα περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες μετά το πέρας της διαβούλευσης. Το βέβαιο είναι ότι επιδιώκουμε να υπάρχει ενεργότερη συμμετοχή των μελών μας και αξιολόγηση με θητεία ακόμη και για τον Πρόεδρο. Η ΝΔ θα βρεθεί δίπλα σε δομές εθελοντικές, σε αυτοδιοικητικούς και ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, δίχως να περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς.  


Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. Αν χάσει τη δεδηλωμένη, η μόνη λύση πιστεύετε ότι είναι οι πρόωρες εκλογές;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε εντολή από τους πολίτες για να «βάλει πλάτη» στην Κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση έχει να χειριστεί φλέγοντα ζητήματα και πολύ σοβαρά. Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι προσπαθεί να φορτώσει επιλεκτικά τα βάρη που συνεπάγονται αυτά που συμφώνησε, και βέβαια διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει σε αυτό να «βάλουμε πλάτη»;

Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές κι επίσης είναι κοινή διαπίστωση ότι ο κ. Τσίπρας «τα θαλάσσωσε». Δε γίνεται να φουσκώνουν το λογαριασμό, να δημιουργούν αδιέξοδα και να ζητούν συναίνεση εκβιάζοντας την Αντιπολίτευση. Αν απωλέσουν τη δεδηλωμένη, ας απευθυνθούν σε ιδεολογικά συγγενή τους κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, διαφορετικά, ναι, θα πάμε σε εκλογές.


Είστε υπέρ ή κατά της οικουμενικής κυβέρνησης;

Οι οικουμενικές κυβερνήσεις -με τον πομπώδη όρο που τους έχουμε δώσει στην Ελλάδα- αποτελούν αναγκαιότητα –ιστορικά- σε περιόδους πολιτικής αστάθειας. Ιστορικά επίσης, προκύπτει ότι ή είναι βραχύβιες, ή είναι αναποτελεσματικές, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών, άρα μεγεθύνουν το πρόβλημα και το μεταθέτουν στο μέλλον. Νομίζω ότι δε χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο τώρα και εξάλλου υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δε περισσότερο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είναι αδύνατο να γεφυρωθεί. Τώρα προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα και θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Πρέπει να κυβερνήσουν, κι αν δεν μπορούν, που είναι βέβαιο, κατά τη γνώμη μου, ότι δεν μπορούν, τότε να παραδώσουν την εξουσία και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας υγιείς, μεταρρυθμιστικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.    


Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Φώτη Κουβέλη και μίλησε για διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Κουβέλης έχει μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι έκοψε βιαίως το βίο της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ και οδήγησε τη χώρα σε μια δίνη αναταράξεων. Μου κάνει εντύπωση πάντως το γεγονός ότι, ενώ η χώρα κυριολεκτικά φλέγεται, ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Κουβέλη για να κάνει αυτή την ευφυή διαπίστωση! Εγώ πάντως θα χαρακτήριζα και τους δύο «κατεψυγμένο προοδευτισμό»!


Η ΝΔ θα επιχειρήσει διεύρυνση;

Η ΝΔ πρωτίστως θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της και εδώ να υπογραμμίσω και σε οικονομικό-διαχειριστικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα κόμμα με ιστορικό βάθος, το οποίο όμως δε μπορεί να μείνει σε μιαν άλλη εποχή, από πλευράς μηχανισμών, δομής, προσέγγισης αλλά και από πλευράς πολιτικού προσωπικού. Το κόμμα έχει ανάγκη από νέο «αίμα», φρέσκα μυαλά, καινούριες νοοτροπίες και παράλληλα να αξιοποιήσει και την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών που διαθέτει η παράταξή μας. 

Ήδη εξελίσσεται η διεύρυνση και να ξέρετε ότι θα την πετύχουμε. Άλλωστε, η ΝΔ είναι μια ευρεία πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονο-θεματικό κόμμα.  Πολλοί συνάδελφοί σας έχουν ήδη αναφέρει διάφορα ονόματα όπως της Κας Διαμαντοπούλου, του Κου Γιαννίτση, του Κου Αμυρά, του Κου Θεοχάρη, του Κου Φωτήλα και άλλων. Σέβομαι και τιμώ ξεχωριστά και προσωπικά τον καθένα, όμως σας λέω ότι η διεύρυνση έχει ήδη ξεκινήσει, αμέσως μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, κυρίως στην κοινωνία: σύγχρονα ρεύματα, προσωπικότητες, νέα δίκτυα και ιδίως η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απείχε. 
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοτώνει τη λογική», εμείς χτίζουμε το μέτωπο της λογικής και της υπευθυνότητας. 


Ποιες αλλαγές στο καταστατικό θα τεθούν στο Συνέδριο του Απριλίου;

Δεν μπορώ να σας πω από τώρα, γιατί, αν το έκανα, θα καταργούσα μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, αυτήν της ανοικτής διαδικτυακής διαβούλευσης όλων των εγγεγραμμένων και νέων μελών του κόμματος μας. Οι βασικοί άξονες είχαν τεθεί προεκλογικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο, θέλουμε τη γνώμη, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των μελών του κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής δουλεύουμε εντατικά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον Πρόεδρο μας, την Τρίτη (09-02-2016) όπου και προγραμματίζουμε την επίσημη έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών.    

Θα είστε υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής;

Ο κ. Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής -και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του- για να οδηγήσουμε την παράταξη στο 10ο Τακτικό Συνέδριό της που σημειολογικά, αλλά και πρακτικά θα είναι ένα συνέδριο ανανέωσης και αναδιοργάνωσης του κόμματος. Το βασικό είναι ότι τυγχάνω της εμπιστοσύνης του Προέδρου, και θα διεκδικήσω και την εμπιστοσύνη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, εφόσον μου προταθεί, χωρίς βεβαίως να παραβλέπω την κοινοβουλευτική μου παρουσία, τιμώντας και εκπροσωπώντας τους Ηρακλειώτες και τους Κρητικούς εν γένει, που με εμπιστεύονται. Δεν ξεχνώ λεπτό την αφετηρία μου, τον τόπο μου και τους φίλους, που με εμπιστεύονται χρόνια τώρα. 

Η ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό σημαίνει και αλλαγές στη σύνθεση των ψηφοδελτίων;

Σαφώς. Ειδάλλως, μιλάμε για «a la carte» ανανέωση και αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αντιβαίνει στη νοοτροπία του Προέδρου, ο οποίος έθεσε το στοίχημα της ανανέωσης καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας. Αλλά εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θέλουμε να κάνουμε ανανέωση για τους τύπους ή ανανέωση με συμβολικά χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη δημιουργική νέα γενιά και βέβαια ο ρόλος των παλαιοτέρων και πιο έμπειρων στελεχών θα παραμείνει πρωταγωνιστικός. Με δυο λόγια: σύνθεση και αποτελεσματικότητα.

Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις σύντομα;

Όχι. Όπως σας είπα, σήμερα προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας εάν δε μπορεί να ανταποκριθεί στο κυβερνητικό του έργο, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και πράγματι διαπιστώνω ανικανότητα, μια διαρκή αυτοπαγίδευση, κυβερνητική ανεπάρκεια, έλλειψη σχεδιασμού και ένα διχαστικό λόγο που μόνο κοινωνική ένταση δημιουργεί. Δε μπορεί να παραμένει αυτή η πλάνη που βρίσκεται η Κυβέρνηση και να κρύβεται πίσω από τα τερατώδη ψέματά της. Το ψέμα της «αριστεράς» πρέπει να τελειώσει! 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset