Το έργο μου

«Ευρωπαϊκή Επιτροπή: καμία αίτηση από την Ελλάδα για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ»

Ημερομηνία: 6/10/2016 12:00 πμ

«Ευρωπαϊκή Επιτροπή: καμία αίτηση από την Ελλάδα για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ»

Απάντηση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διευκολύνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να προωθήσουν την κατασκευή των εναπομενόντων τμημάτων κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ). Ωστόσο, εναπόκειται στη Ελλάδα να θέσει την προτεραιότητα των αναγκών της, σχετικά με το σχεδιασμό την υλοποίηση και την παρακολούθηση τέτοιου είδους συγχρηματοδοτούμενων έργων. Αυτή ήταν η απάντηση της Επιτρόπου κ. Violeta Bulc, αρμόδιας για θέματα μεταφορών, σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ που κατέθεσε τον Ιούλιο, σε συνεργασία με τον Γραμματέα της Π.Ε. ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Επιπλέον, στην απάντησή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 προβλέπεται περαιτέρω χρηματοδότηση μέχρι περίπου 125 εκατ. ευρώ επιλέξιμων δαπανών, που θα συγχρηματοδοτηθούν εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα προσκλήσεων προτάσεων έργων υπό τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών μεταφορών σχετικών με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης».

Σε συνέχεια της απάντησης της Επιτροπής, ο κ. Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση «Δυστυχώς, όσον αφορά το ΒΟΑΚ επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί και η ανησυχία που εκφράζουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με συνεχείς παρεμβάσεις μας επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια ένταξη μέρους ή ολόκληρου του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο και ότι κινδυνεύουν με απένταξη και τα τμήματα των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για ένταξή του σε κοινοτική χρηματοδότηση. Οι χειρότεροι φόβοι μας για την αδράνεια της Κυβέρνησης στο σημαντικό ζήτημα της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση οφείλει να αρχίσει να ασχοληθεί με το ΒΟΑΚ και να σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες της Κρήτης».

Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής η κ. Βόζεμπεργκ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει προτεραιότητες και να δώσει τη δέουσα προσοχή σε μια περιοχή μάλιστα που μπορεί να ευνοηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης δεν θα συμβάλλει μόνο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο». 

Print
Δημοσίευση: Οκτ 11, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες: ΒΟΑΚ

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset