Το έργο μου

Ένας χρόνος που η κοινή λογική συγκρούεται με την αριστερή «σοφία» και κερδίζει η αριστερή «σοφία» - Συνέντευξη στο "iapopsi.gr"

Ημερομηνία: 29/1/2016 12:00 πμ

Ένας χρόνος που η κοινή λογική συγκρούεται με την αριστερή «σοφία» και κερδίζει η αριστερή «σοφία» - Συνέντευξη στο "iapopsi.gr"

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κωστάκο

Κύριε Αυγενάκη τι σηματοδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος για τη χώρα; Πως αξιολογείτε την συμπεριφορά των πολιτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας;

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, ούτε βέβαια και το αποτέλεσμα της λειτουργίας κάποιων κομματικών μηχανισμών. Από αυτό το συμπέρασμα προκύπτει μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πλευρά για τη μεταστροφή της κοινωνίας, την αλλαγή κουλτούρας. Όλη την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε με σαφήνεια τις θέσεις του, χωρίς λαϊκίστικες ρητορείες. Θέσεις σύγχρονες, χωρίς στρογγυλέματα, θέσεις που απαντώνται στην κοινή λογική. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Και το ευχάριστο είναι ότι οι νεοδημοκράτες και πολλοί άλλοι πήγαν στις κάλπες μαζικά και στήριξαν την κοινή λογική. Αυτό είναι το πολύ θετικό στη χώρα και την κοινωνία, ότι δηλαδή, δείχνει να αποστρέφεται πλέον τον καταστροφικό λαϊκισμό που έχει κυριαρχήσει στη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια με αποκορύφωμα την περίπτωση του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες δεν θέλουν να ακούσουν άλλο ένα «λεφτά υπάρχουν», ακόμη μια «ελπίδα» χωρίς περιεχόμενο. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος σας εμπιστεύθηκε μια πολύ σημαντική θέση, αυτή του αν. Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Είστε ο επόμενος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Τι αλλαγές σκοπεύετε να προωθήσετε;

Το βασικό είναι ότι τυγχάνω της εμπιστοσύνης του Προέδρου και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Μένει τότε να αποδειχτεί ότι τυγχάνω και της εμπιστοσύνης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, εφόσον  μου προταθεί.  Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα κόμμα με βαριά ιστορία και με ιστορικό βάθος, το οποίο όμως δε μπορεί να μείνει σε μιαν άλλη εποχή –στην εποχή του φαξ- από πλευράς μηχανισμών, δομής, προσέγγισης αλλά και από πλευράς πολιτικού προσωπικού. Το κόμμα έχει ανάγκη από νέο «αίμα», φρέσκα μυαλά, καινούριες νοοτροπίες και παράλληλα να αξιοποιήσει και την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών που διαθέτει η παράταξή μας.Και βέβαια πρέπει να μπει μια τάξη, να νοικοκυρέψουμε το κόμμα μας.  Αν δε νοικοκυρέψεις το σπίτι σου πως θα νοικοκυρέψεις τη χώρα; Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Πέραν αυτού θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό από πλευράς προσώπων και ανθρώπων, αλλά ευέλικτο από πλευράς οργάνων. Θέλουμε να συνθέσουμε ιδέες, πρόσωπα και στρατηγικές που κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο. Ξέρετε αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία. Και βέβαια η ΝΔ πρέπει να κάνει έναν γόνιμο πολιτικό διάλογο, μακριά από τη ρηχότητα των τηλεοπτικών παραθύρων- να επαναπροσδιοριστεί και να ανανεωθεί.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας στη Ν.Δ. και την κοινωνία. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα είναι σύντομα στην Κυβέρνηση;

Πράγματι, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου της ΝΔ, είναι πλέον ορατή και μετρήσιμη η μεταστροφή της κοινωνίας, η οποία ζητά μια αξιόπιστη, φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική λύση, που θα δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα και είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας νιώθει την «ανάσα» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δε μπορεί η ΝΔ να αυτοεγκλωβιστεί στην προσπάθειά της να γίνει κυβέρνηση και τέτοιο λάθος δε θα κάνουμε. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει αυτό να μας γίνει αυτοσκοπός.

Τελευταία διατυπώνονται πολύ έντονα σενάρια για εισαγωγή της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές. Τι απαντάτε εσείς;


Η Κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Δε σας κρύβω ότι ορισμένα σημεία του μπορούμε να τα δούμε με θετικό μάτι, αλλά η όλη πρακτική της Κυβέρνησης θυμίζει εποχές Μένιου Κουτσόγιωργα, όπου το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κατέρρεε, κάτω από το βάρος των σκανδάλων και της αλαζονικής του διακυβέρνησης και τότε για πρώτη φορά νομοθετήθηκε η απλή αναλογική.  Όπως ήταν αναμενόμενο, η απλή αναλογική οδήγησε σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία. Με δυο λέξεις, η απλή αναλογική τότε, οδήγησε σε παρατεταμένη ακυβερνησία, σε κατάρρευση την οικονομία, σε είσοδο διαφόρων «ακτιβιστών» στη Βουλή και στην αυτόνομη είσοδο των μουσουλμάνων στη Βουλή υπό την ομπρέλα του «τουρκικού» κόμματος της Θράκης.

Ο κ. Τσίπρας κάνει μια συντονισμένη επίθεση «πολιτικής φιλίας» στα μικρότερα κόμματα που βλέπουν και εκείνα την «απλή αναλογική» ως την σανίδα της πολιτικής τους επιβίωσης. Η Ν.Δ. παραμένει σταθερή στις αρχές της περί ισχυρών κυβερνήσεων, πολιτικής ομαλότητας, και πάγιου εκλογικού συστήματος, συνταγματικά κατοχυρωμένου. Το βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα της χώρας δε λύνονται με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και επικοινωνιακά τερτήπια. Αντίθετα διογκώνονται.

Ένας χρόνος αριστερά! Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία;

Δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση που πριν αναλάβει τις τύχες της χώρας, χρησιμοποίησε τη ρητορεία της «πλατείας» σκίζοντας μνημόνια και υποσχόμενη παροχές, που πίστεψε ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι ευκαιρία κατάληψης του κράτους, η διαπραγμάτευση είναι ένα «chickengame» με απίθανης αφέλειας επαναστάσεις, η οικονομία μαθηματικά δημοτικού, η αριστεία μια κολάσιμη επιδίωξη, η ιδιωτική επένδυση ένα μίασμα για την αριστερή συνείδηση, η αξιοκρατία μια νεοφιλελεύθερη πολιτική. 

Ένα χρόνο μετά βιώνουμε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική σύγχυση και μια συνολική εθνική οπισθοχώρηση. Θα μπορούσε κανείς να ήταν επιεικής, εάν η κυβέρνηση επιδιδόταν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους πολίτες στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως έχουμε μια Κυβέρνηση που αντί να κυνηγά τις εξελίξεις, οι εξελίξεις τη "γονατίζουν", μια Κυβέρνηση που απεχθάνεται τους ιδιώτες, αλλά δουλεύει για τους συγγενείς της, μια Κυβέρνηση που στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μας πείσει για το αριστερό προφίλ της!

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ένας χρόνος που η κοινή λογική συγκρούεται με την αριστερή «σοφία» και κερδίζει η αριστερή «σοφία».

Κύριε Αυγενάκη, έχετε αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Πείτε μας τι αλλαγές περιμένουμε ενόψει του συνεδρίου;

Το συνέδριό μας προγραμματίζεται στα μέσα Απριλίου και συγκεκριμένα 15-17 Απριλίου. Θα είναι ένα συνέδριο που θα σημάνει μια νέα αρχή για το κόμμα, μια νέα σελίδα, με αλλαγές εμφανείς και απτές στη δομή και τη λειτουργία, αλλά και μια ξεκάθαρη και ευρεία ιδεολογική και κοινωνική προσέγγιση. Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας αποκτούν ενισχυμένο ρόλο και ευθύνη για την πορεία του κόμματος. Αυτή είναι η δέσμευση του Προέδρου μας, αλλά και όλων εμάς που δουλεύουμε για τη διοργάνωση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου. 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις,
Ετικέτες:

«Ιούνιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset