Το έργο μου

Σκρέκας –Αυγενάκης και 35 Βουλευτές της ΝΔ: «Πισωγυρίσματα και αδράνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Ημερομηνία: 7/3/2016 12:00 πμ

Σκρέκας –Αυγενάκης και 35 Βουλευτές της ΝΔ:  «Πισωγυρίσματα και αδράνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη δημιουργία του «νέου» ΕΣΔΑ, καθώς και στο περιβαλλοντικό και επενδυτικό κόστος υλοποίησης της στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΕΣΔΑ, αναφέρονται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 36 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.  

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας κάνει πισωγυρίσματα. Με το Ν. 4042/2012 δόθηκε η βάση για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Περιφερειακών (ΠΣΔΑ), με στόχο να δοθούν οι κατάλληλες στρατηγικές κατευθύνσεις, ώστε μέσω ενός συνεκτικού πλέγματος σχεδίων, προγραμμάτων, δράσεων και έργων να εφαρμόζεται η εθνική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων και να επιτυγχάνονται οι στόχοι.

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, προετοίμασε 13 έργα Σ.Δ.Ι.Τ. για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να δοθούν λύσεις σε χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και η έως τώρα αδράνεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ στον τομέα δίνει ένα ακόμη αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την οικονομία και προκαλεί το μένος των Τοπικών Κοινωνιών»

Επίσης, τονίζεται ότι «Κατά την Κυβέρνηση το “νέο” ΕΣΔΑ “συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης”. Στοχεύει δε στην “Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων …”. Δεν ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο όμως. Πιθανότατα με τη στροφή σε ένα ξεπερασμένο - από την κρισιμότητα  των καιρών και την πλούσια διεθνή εμπειρία στον τομέα-μοντέλο κρατικοδίαιτης δομής της δεκαετίας του ’80. 

Τον Ιούνιο ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης δήλωνε “έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν. Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο ΕΣΔΑ”, χωρίς όμως να  έχει προσδιορίσει την δαπάνη που προκαλεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο ένα εξάμηνο μετά, διατείνεται “Ναι στα ΣΔΙΤ αλλά με νέους όρους”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων»

Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Ποιο το περιβαλλοντικό και το επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση της στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΕΣΔΑ του Ιουνίου 2015; 2. Τί προτίθεται τελικά να κάνει η Κυβέρνηση με τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων που συνεχώς διογκώνεται; 3. Υπάρχει θέμα νομιμότητας των Αποφάσεων της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων και στις εξαγγελίες για ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί; 4. Δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί επενδυτικό εργαλείο αλλά δε διαθέτει ανεξάντλητους πόρους, με τί πόρους προτίθεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της;».

 

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεώργιος Κασαπίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γεώργιος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Ιωάννης Αντωνιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Αντωνίου, Σάββας Αναστασιάδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γεώργιος Καρασμάνης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Βασίλειος Κικίλιας, Κώστας Βλάσης, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Γεώργιος Βλάχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος,  Χρήστος Σταϊκούρας, Στέργιος Γιαννάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Καββαδάς, Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Καραμανλή, Δημήτριος Κυριαζίδης και Γεώργιος Κουμουτσάκος. 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 21, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset