Το έργο μου

«Προσφυγικό – μεταναστευτικό: πόσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν; Πόσα άτομα και σε ποιους φορείς έχουν προσληφθεί για τη διαχείρισή του;»

Ημερομηνία: 18/1/2017 12:00 πμ

«Προσφυγικό – μεταναστευτικό: πόσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν; Πόσα άτομα και σε ποιους φορείς έχουν προσληφθεί για τη διαχείρισή του;»
Εξακολουθεί να υφίσταται το χάος και η προχειρότητα στη διαχείριση του μείζονος εθνικού ζητήματος του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, μοιράζοντας χρήματα χωρίς κανένα έλεγχο σε ΜΚΟ και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει εάν εργάζονται και που.
 
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά τη δράση των ΜΚΟ, του προσωπικού που απασχολούν και των χρημάτων που διαχειρίζονται. Εξαιρετικά μεγάλα ποσά έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κάτι για το οποίο εξαρχής διατυπώσαμε την διαφωνία μας, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι κρατικές και αφορούν σε εθνικά θέματα. Παρά, όμως, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόσφυγες και μετανάστες διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει … κάπου χαθεί, θέματα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας εγείρονται, ενώ οι εικόνες από καταυλισμούς χωμένους στο χιόνι, τις τελευταίες ημέρες, διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς. 
 
Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα: στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στο σεβασμό της αξιοπρέπειας ταλαιπωρημένων ανθρώπων, στην παρακολούθηση του έργου των ΜΚΟ, ακόμη και στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που η ίδια η κυβέρνηση διαχειρίζεται. Για παράδειγμα, από τα 17,5 εκ.  ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις υπαλλήλων ώστε να στελεχώσουν κέντρα φιλοξενίας και hotspotτα 10.9 προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Toγεγονός ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις (16-01-2017) του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας,κ Δημήτρη Βίτσα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», από τους 2500 που προσελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspotμόλις το 20% προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτά. 
 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος και,καταφανώς, επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας.Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει ένα πράγματι μεγαλειώδες αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, τέτοιες επιπόλαιες και πρόχειρες πολιτικές προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και στρώνουν το δρόμο με ροδοπέταλα σε ακραίες θέσεις και ρατσιστικές απόψεις. 
 
Η κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν διαθέτει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και λειτουργεί χωρίς πλάνο και προγραμματισμό. Ακόμη, δεν έχει διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, την παρακολούθηση και την άσκηση ελέγχου στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών δημόσιων πόρων, καθώς και τη δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία κέντρων φιλοξενίας στη χώρα μας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  
 
Κατόπιν των ανωτέρω,
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
1.                  Παρακαλώ όπως μας δώσετε αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με πόσες και ποιες ΜΚΟ ασχολούνται με το προσφυγικό στη χώρα μας. Σε ποιες δομές δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν; 
2.                  Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και που υπηρετούν. 
3.                  Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των δομών φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών για το έτος 2017; 
 
 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
 
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου
Print
Δημοσίευση: Ιαν 26, 2017,

«Ιούνιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset