Το έργο μου

«Η κυβέρνηση καταστρέφει την ειδική αγωγή: Αγωνία για γονείς και παιδιά, ανησυχία για τα κέντρα θεραπείας»

Ημερομηνία: 30/1/2017 12:00 πμ

«Η κυβέρνηση καταστρέφει την ειδική αγωγή:  Αγωνία για γονείς και παιδιά, ανησυχία για τα κέντρα θεραπείας»

Στις αλλαγές που εισήγαγε η Κυβέρνηση στην ειδική αγωγή με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα  όλες οι συμβάσεις των κέντρων ειδικής αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ και να επιτείνεται η αγωνία και το άγχος γονέων και παιδιών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ειδικότερα:

«Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν αναγγείλει και δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία συμβασιοποίησης όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού,  αναλωσίμων περίθαλψης και της Ειδικής Αγωγής.

Ωστόσο, το 2017 έφτασε, ο πρώτος μήνας σχεδόν πέρασε, και η ειδική αγωγή βρίσκεται στον αέρα. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων κατηγορούν την πρόχειρη, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσα διαδικασία που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ. Η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες ειδικής αγωγής. 

Σημαντικές προϋποθέσεις, όπως ο σχεδιασμός και η ουσιαστική διαβούλευση, για την διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων κατά την προσπάθεια εφαρμογής της σύμβασης.     

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση που θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη γνωρίζουν οι γονείς το κόστος της συνεδρίας, ενώ οι φήμες για κάλυψη του ποσού μόλις των 4-5 ευρώ για κάθε συνεδρία επιτείνουν την αγωνία των γονιών και υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.     

Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα καθώς η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία)».

 

Μάλιστα, σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το εν λόγω θέμα, ο κ. Αυγενάκης, σε συνεργασία με τον Τομεάρχη Υγείας κ. Οικονόμου και 20 ακόμη βουλευτές έθεσαν τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας:

«1.Θα εξασφαλισθεί η ουσιαστική διαβούλευση πριν την υπογραφή των συμβάσεων;

2.Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστούν τιμές συμφέρουσες για το Δημόσιο;

3.Πότε θα εκδοθεί η Υ.Α. για την κατανομή των προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχων;

4.Έχει ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια των κλειστών προϋπολογισμών έτσι ώστε να μην απειληθεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η Ειδική Αγωγή;

5. Τι απαντάτε στα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων οικογενειών που με την αναποτελεσματική πολιτική σας τους έχετε καταστήσει ομήρους;».

 

Print
Δημοσίευση: Φεβ 1, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες: ΕΟΠΥ

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset