Το έργο μου

«Η κυβέρνηση στέλνει στους ΟΤΑ τις δαπάνες των δημόσιων δομών υγείας»

Ημερομηνία: 15/2/2016 12:00 πμ

«Η κυβέρνηση στέλνει στους ΟΤΑ τις δαπάνες των δημόσιων δομών υγείας»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας

Στην «αιφνιδιαστική» τροπολογία με την οποία μεταφέρονται στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού οι δαπάνες των δημόσιων δομών υγείας, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή  και τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. 

 

Στην ερώτηση όπως επισημαίνεται «Οι δομές δημόσιας υγείας, καθώς και εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, βρισκόμενα κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες. Στα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, όπως οι δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις υλικών, οι ελλείψεις κλινών ιδίως στις ΜΕΘ, ο παλαιωμένος στόλος του ΕΚΑΒ, η απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας έρχεται να προστεθεί η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η «απίθανη αφέλεια» με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας. 

 

Η υπ’ αριθ. 209/29/12-02-2016 τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών Προσώπων αυτών» προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις και την παντελή απουσία σχεδιασμού της κυβέρνησης». 

 

Όπως υπογραμμίζεται στην παρέμβαση του κ. Αυγενάκη «η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δίχως δημόσιο διάλογο και διαβούλευση και δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό, μεταφέρει σε άλλους, εν προκειμένω στους ΟΤΑ, την ανάγκη χρηματοδότησης δημοσίων υπηρεσιών και δη υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να «καλύψει» τη δική της ανικανότητα και  τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η «περήφανη διαπραγμάτευσή» της. η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται. Η Κυβέρνηση … μεταφέρει δαπάνες και, εμμέσως, ευθύνες στους ΟΤΑ, δίχως, όμως, να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους». 

 

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα: «για ποιο λόγο η Κυβέρνηση καταθέτει, βιαστικά, τροπολογία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, γιατί δεν προηγείται δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για την καλύτερη λειτουργία των μονάδων υγείας, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση μεταφέρει στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού δαπάνες, δίχως να μεταφέρει, παράλληλα, αρμοδιότητες και πόρους; και ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;»

Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset