Το έργο μου

«‘Άνθρακας ο θησαυρός’… μόλις λίγες χιλιάδες οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ»

Ημερομηνία: 27/4/2017 12:00 πμ

«‘Άνθρακας ο θησαυρός’… μόλις λίγες χιλιάδες οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στη «χαοτική κατάσταση» που επικρατεί στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και την απώλεια σημαντικών πόρων, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η ανικανότητα της Κυβέρνησης οδηγεί στην απώλεια σημαντικών πόρων και στη δημιουργία χαοτικής κατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη φορά, … σειρά είχε ο ΕΦΚΑ και οι φερόμενοι ως δηλωθέντες στην ειδική πλατφόρμα του Οργανισμού.

Μόλις τις 12.000 φθάνουν οι δηλώσεις εργαζομένων που απασχολούνται με μπλοκάκι (ΔΠΥ) στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που παρέχουν μισθωτή, εξαρτημένη εργασία και αμείβονται με ΔΠΥ ξεπερνά τις 100.000. Η σημαντική αυτή απόκλιση οδηγεί σε εικασίες ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είτε απολύθηκαν,  είτε παρέχουν ανασφάλιστη εργασία (μαύρη), είτε δεν έχουν «κόψει» απόδειξη και παραμένουν απλήρωτοι, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και τα έσοδα του Οργανισμού ελάχιστα προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στα συναρμόδια υπουργεία. Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου είναι μειωμένα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 150 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (για το πρώτο δίμηνο του έτους) προκύπτει ότι τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων, εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%), μειώθηκαν σε 97,74 εκατ. ευρώ από 122,59 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Περαιτέρω, σύμφωνα με σημερινή (26-04-2017) συνέντευξη του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη, στην πρωινή εκπομπή του Ant1, θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών Μαρτίου, η οποία έληγε σε 2 ημέρες, την Παρασκευή 28 Απριλίου. Η παράταση αφορά τους 1.4 εκατομμύρια, περίπου, μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τα ειδοποιητήρια των οποίων θα αναρτηθούν μόλις σήμερα.

Η καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων οφείλεται, σύμφωνα με την Διοίκηση του Οργανισμού, στην προσπάθεια να διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό τα λάθη και οι αστοχίες που περιελάμβαναν τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται ότι στα ειδοποιητήρια αυτά δεν θα περιλαμβάνονται οι εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Η «… χαοτική κατάσταση» του Οργανισμού συνεχίζεται αφού, βρέθηκαν άλλα 6.500 «μπλοκάκια» που θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα για τους αμειβόμενους με ΔΠΥ σε 1 έως και 2 εργοδότες, αλλά οι ασφαλισμένοι είχαν λάβει ειδοποιητήρια για να καταβάλουν πλήρεις εισφορές ως μη μισθωτοί». 

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι δηλώσεις εργαζομένων που απασχολούνται με μπλοκάκι (ΔΠΥ) στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ;

2. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με ΔΠΥ; Που οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση σε μόλις 12.000 δηλωθέντες στον ΕΦΚΑ από το εκτιμώμενο σύνολο των 100.000;

3. Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων από τον Οργανισμό, μόλις 2 ημέρες πριν τη λήξη καταβολής των εισφορών;  

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών;».

Print
Δημοσίευση: Απρ 27, 2017,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset