Το έργο μου

Σταικούρας –Αυγενάκης και 51 Βουλευτές της ΝΔ ρωτούν: «Σε ποια φάση βρίσκεται το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου»

Ημερομηνία: 8/2/2016 12:00 πμ

Σταικούρας –Αυγενάκης και 51 Βουλευτές της ΝΔ ρωτούν: «Σε ποια φάση βρίσκεται το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου»

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στα πενιχρά αποτελέσματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό περιβάλλον, αναφέρονται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 52 Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

 

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι «Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. … Πλέον και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, σε αντίθεση με ό,τι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο μάλιστα στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141)».

 

Επίσης, τονίζεται ότι «Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά. Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:

 

Είναι προφανές ότι η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και έχουν οδηγήσει πολλές επενδύσεις είτε στην ακύρωση είτε στην ‘κατάψυξη’».  

 

Τέλος, οι Βουλευτές ρωτούν για ποιο λόγο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, εάν εξακολουθεί, δεδομένων των αποκλίσεων, να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς και σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016 ήταν σε εξέλιξη. 

 

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δήμας, Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Μαυρουδής Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Βασίλειος Κικίλιας, Ιωάννης Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Ιωάννης Αντωνιάδης, Χρήστος Κέλλας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κωνσταντίνος Βλάσης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Συμέων Κεδίκογλου, Μαρία Αντωνίου, Δημήτριος Σταμάτης, Ευάγγελος Μπασιάκος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέα, Νικήτας Κακλαμάνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γεώργιος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ελένη Ράπτη, Δημήτριος Κυριαζίδης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Εμμανουήλ Κόνσολας, Γεώργιος Γεωργαντάς, Αθανάσιος Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κωνσταντίνος Καλαφάτης, Στέργιος Γιαννάκης, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Μπουκώρος, Ανδρέας Κατστανιώτης, Κωνσταντίνος Γκιούλεκας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Γεώργιος Στύλιος, Βασίλειος Γιόγιακας, Αθανάσιος Καββαδάς, Μάριος Σαλμάς, Γεώργιος Κασαπίδης και Ιωάννης Τραγάκης. 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset