Το έργο μου

«Μπαλάκι» μεταξύ των Υπουργείων το Σχολικό Συγκρότημα στον Καρτερό Ηρακλείου

Ημερομηνία: 8/2/2016 12:00 πμ

«Μπαλάκι» μεταξύ των Υπουργείων το Σχολικό Συγκρότημα στον Καρτερό Ηρακλείου

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για την κατασκευή Σχολικού Συγκροτήματος στον Καρτερό Ηρακλείου, απαντούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μπαλάφας.

 

Στην απάντησή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης επισημαίνει ότι «Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο κτηριολογικό πρόγραμμα».

Επίσης, αναφέρει ότι «Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. Φ.34/9698/01-12-2015 έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Β/θμιας Εκπ.σης Κρήτης, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Καρτερού είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω μη ύπαρξης κτιρίου. Οι μαθητές της περιοχής εγγράφονται και φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία της δημοτικής ενότητας νέας Αλικαρνασσού και των κεντρικών δημοτικών ενοτήτων Ηρακλείου. Ενδεικτικά, κατά το σχολικό έτος 2014-15, στο 2ο 12θ/ΔΣ Νέας Αλικαρνασσού φοιτούσαν 88 μαθητές από την περιοχή του Καρτερού και Πρασσά, με αποτέλεσμα αυτό να ξεπεράσει τη χωρητικότητά του και να λειτουργεί ως 14/θέσιο. … Τέλος αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».  

 

Από την άλλη πλευρά, στην απάντησή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μπαλάφας τονίζει ότι «Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, …. Καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη των επενδυτικών, καθώς και των λειτουργικών τους δαπανών. … Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Ηρακλείου της περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων χωρικής του αρμοδιότητας, κατά το έτος 2015 και έως σήμερα, ποσό ύψους 422.300 ευρώ». 

 

Τέλος, αναφορικά με την δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ενημερώνει ότι «Στην περιοχή Καρτερού, του δήμου Ηρακλείου, υφίστανται δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) τα ανενεργά στρατόπεδα «ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ» και «ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ». Μέχρι σήμερα το Τ.ΕΘ.Α. δεν έχει γίνει αποδέκτης οποιουδήποτε σχετικού αιτήματος από κάποια Υπηρεσία ή άλλο Φορέα, που να αφορά στην παραχώρηση τμήματος των ανωτέρω ακινήτων με σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος».  

 

Είναι άξιο αναφοράς ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την ύπαρξη του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει αναφορικά με την ανυπαρξία σχολικού κτιρίου με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου στον Καρτερό, αλλά δηλώνει ότι έχει μόνο επιτελικό ρόλο και παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αποδέχεται ότι κατένειμε στο Δήμο Ηρακλείου πόρους από τους ΚΑΠ μόνο για τη ν επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και όχι για την κατασκευή νέων. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ουδεμία κίνηση έχει γίνει προς το ΥΠ.ΕΘ.Α. για την αξιοποίηση ακινήτων του στον Καρτερό Ηρακλείου με σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος.   

 

Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset