Το έργο μου

«Αναγκαία η παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο»

Ημερομηνία: 5/2/2016 12:00 πμ

«Αναγκαία η παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Στη μετακίνηση του προσωπικού του ENISA από το Ηράκλειο στην Αθήνα, καθώς και στις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη. 

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Ο ENISA … έχει συμβολική αξία για την Κρήτη. Παράλληλα έχει και ουσιαστική αξία, αφού η συνεργασία του με επιστημονικούς φορείς της Κρήτης (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΤΕ, κλπ) συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι ο Οργανισμός «μετακομίζει» από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Ήδη ένα μέρος του προσωπικού του έχει ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα προβάλλοντας ως αφορμή το γεγονός ότι οι απευθείας πτήσεις από το Ηράκλειο στις Βρυξέλλες που συμπεριλαμβάνονταν στη Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΝΙSΑ δεν πραγματοποιούνται. Αυτές τις ημέρες δρομολογείται η «εθελούσια» σιωπηλή μετακίνηση και των υπολοίπων υπαλλήλων του ΕΝΙSΑ στην Αθήνα με στόχο  την μετακίνηση του 90% των υπαλλήλων του ΕΝΙSA στην Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Έτσι, μόνο έξι (6) υπάλληλοι και ο Διευθυντής θα παραμείνουν στην Κρήτη, προκειμένου να δικαιολογούν τυπικά τη διατήρηση της έδρας του Οργανισμού. … 

Επίσης, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η λειτουργία του ENISA στην Κρήτη είχε, ως Συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, συμπεριλάβει και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Όμως, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τόσο με τη στελέχωσή του σε διδακτικό προσωπικό, όσο και με τη μεταστέγασή του δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα για την εγκατάσταση του προσωπικού του ENISA και των οικογενειών τους στην Κρήτη».

 

Επίσης, τονίζεται ότι «Η μετακίνηση του ENISA από το Ηράκλειο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα και αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα οδηγούν σε φυγή έναν σημαντικό Οργανισμό για το Ηράκλειο και τη χώρα μας» και τίθενται τα ερωτήματα «1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και τι κίνητρα θα δημιουργήσετε προκειμένου να παραμείνει ο ENISA στο Ηράκλειο και να επιστρέψει το προσωπικό που έχει ήδη μετακινηθεί στην Αθήνα; 2. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη στήριξη των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που βρίσκονται στη χώρα μας και την ενίσχυση του ρόλου τους;».  

Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset