Το έργο μου

«H κυβέρνηση καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ»

Ημερομηνία: 5/2/2016 12:00 πμ

«H κυβέρνηση καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Στην αυταρχική συμπεριφορά και θεσμική ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, καθώς και στην καταστρατήγηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Το αυταρχικό της πρόσωπο επιδεικνύει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις πολιτικές της και να επιδείξει την εξουσιομανία της. Στόχος αυτή τη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, κατέθεσε υπερεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά, στρεφομένη κατά των Δημάρχων Αγρινίου και Βόνιτσας – Ακτίου, καθώς και κατά των Προέδρων των αντιστοίχων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων – Φο.Σ.Δ.Α. των Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου (Αγρινίου) και Χ.Υ.Τ.Α. Κακοπετριάς (Βόνιτσας). Η μηνυτήρια αναφορά κατετέθη διότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «οι προαναφερθέντες, μολονότι υπάλληλοι και τελούντες σε ιεραρχική εξάρτηση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δεν εφάρμοσαν σχετικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της άνω Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα, δεν αποδέχονται, όπως εντέλλονται με τις άνω, σχετικές αποφάσεις του, αστικά στερεά απόβλητα, των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και των διαμερισμάτων των άνω Δήμων, στους άνω Χ.Υ.Τ.Α. διαχείρισής τους, …». 

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση του Υπουργείου να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά Δημάρχων επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης, θίγει την ουσία της υποθέσεως, πολύ δε περισσότερο την ίδια τη δημοκρατία. Όσον αφορά την ουσία της υποθέσεως, η κυβέρνηση δεν αναζητά ευθύνες από τους Δήμους που έχουν ολιγωρήσει και δεν έχουν δώσει αποτελεσματική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αλλά επιρρίπτει ευθύνες σε Δήμους που έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους και που αρνήθηκαν να εκτελέσουν το κυβερνητικό «εντέλλεσθε».   

Το ζήτημα, όμως, είναι πολύ πιο σοβαρό όσον αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Ο κομματικά διορισμένος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου βάλλει κατά αιρετών της αυτοδιοίκησης αποκαλώντας τους μάλιστα «υπαλλήλους» και θέτοντας ζήτημα «δημοκρατικής νομιμοποίησης». Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης από κομματικά διορισμένο σε αιρετό εκπρόσωπο! Περαιτέρω, η κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως ότι επιλέγει τη λογική του «εντέλλεσθε» και της επιβολής, αντί του διαλόγου και της κοινά αποδεκτής λύσης. Επίσης, η στάση του Υπουργείου, δεν ανατρέπει απλά μια μακρά παράδοση συνεργασίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, αλλά, κυρίως, θίγει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Συντάγματος και, εν τέλει, της ίδιας της δημοκρατίας».    

Επίσης, τονίζεται ότι «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας δεν επιλύεται με αυταρχικές ενέργειες και θεσμική ανευθυνότητα, αλλά επιτυγχάνεται μέσα από ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και σεβασμό στις ανάγκες και τις αγωνίες τους». 

Τέλος, στην ερώτηση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την εφαρμογή μιας αποδεκτής, από τις τοπικές κοινωνίες, λύσης στο ζήτημα της διαχείριση των απορριμμάτων; 2. Θα σταματήσει η κυβέρνηση την αυταρχική της συμπεριφορά και τη λογική του «αποφασίζωμεν και διατάζωμεν» επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες; 3. Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. και πως την υπηρετεί;». 


Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούνιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset