Το έργο μου

«Πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο»

Ημερομηνία: 23/6/2017 12:00 πμ

«Πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στην οριακή κατάσταση του Βενιζέλειου νοσοκομείου και την πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό  Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

 

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε απελπιστική κατάσταση. Η διάλυση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ως συνέπεια η λειτουργία των νοσοκομείων να κρέμεται από μια κλωστή.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου η κατάσταση πλέον είναι οριακή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την κόπωση του προσωπικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας κάποιων ασθενών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Βενιζέλειο λειτουργούν μόνο 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να κάνουν μια επέμβαση. Έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες, στον χειρουργικό τομέα η λίστα αναμονής ξεπερνάει τα 500 περιστατικά, στην οφθαλμολογική κλινική τα 350, στην ΩΡΛ τα 300 και στην ουρολογική τα 130. Υποστηρίζεται ότι η κύρια αιτία των σημαντικών αυτών καθυστερήσεων οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας χειρουργικών τραπεζιών,  κυρίως λόγω υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η περίφημη και πολυδιαφημισμένη, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, «λίστα χειρουργείου» όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά το έχει επιδεινώσει. Παράλληλα, έχει γενικεύσει το πρόβλημα, αφού το έχει μεταθέσει από την εκάστοτε κλινική και την ιατρική ομάδα στο νοσοκομείο συνολικά.

Ο τομέας της υγείας μαστίζεται από δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε κλίνες, καθώς και από την απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Υγείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.

Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες φορολογούνται και τις οποίες δικαιούνται».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

« 1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μακροσκελούς λίστας αναμονής και να προγραμματισθούν άμεσα οι επεμβάσεις των ασθενών;». 

Print
Δημοσίευση: Ιουν 28, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset