Το έργο μου

«Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για την ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων για τους δικαιούχους ΤΕΒΑ;»

Ημερομηνία: 6/7/2017 12:00 πμ

«Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης  για την ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων για τους δικαιούχους ΤΕΒΑ;»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στην απαίτηση ανάληψης ευθύνης από την  Κυβέρνηση για το ζήτημα της διανομής ακατάλληλων τροφίμων σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ αναφέρεται ο  Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 6123/6-6-2017 με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, Εσωτερικών κο Παναγιώτη Σκουρλέτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου.

 

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Στοιβαγμένα σε υγειονομικά ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και έκθετους σε τρωκτικά και παράσιτα, βρίσκονται ποσότητες τροφίμων που προορίζονται για δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύμφωνα με έγγραφες καταγγελίες υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου, όπως δημοσιεύθηκαν σε τοπικό ΜΜΕ, αυταρμόδιων για τη διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΤΕΒΑ για την καταπολέμηση της φτώχιας, ευπαθή προϊόντα στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους αποθήκευσης βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των «ωφελούμενων» του προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, υπεύθυνοι διαχείρισης του προγράμματος, μέλη τόσο της τριμελούς επιτροπής παραλαβής, διανομής και παράδοσης του προγράμματος ΤΕΒΑ, όσο και της 11μελούς επιτροπής ΤΕΒΑ σε τέσσερα έγγραφά τους από τις 07/03/2017 έως και τις 24/03/2017, καταγγέλλουν πως τρόφιμα, όπως κοτόπουλα, κρέας, τυρί και γάλα αποθηκεύονται πολλές φορές χύδην στο πάτωμα και εκτός ψύξης εξαιτίας της «εγκληματικής» αμέλειας και αδιαφορίας της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου.

Οι χώροι των αποθηκών της Νέας Λαχαναγοράς και της Αγίας Αικατερίνης που επελέγησαν ως χώρος αποθήκευσης των προϊόντων αυτών είναι εντελώς ακατάλληλοι καθώς, αφενός στον πρώτο χώρο από το 2016 δεν υπάρχει ρεύμα, και επομένως ούτε ψύξη, αφετέρου στον δεύτερο χώρο αποθηκών υπάρχει διαρροή νερού και απουσία βρύσης. Επιπλέον, λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης, στους χώρους των αποθηκών εισέρχονται βρόχινα ύδατα, ενώ τα τρόφιμα είναι έκθετα σε τρωκτικά και παράσιτα κάτι που τα καθιστά αυτομάτως ακατάλληλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκληματικής αμέλειας της Δημοτικής Αρχής αποτελεί πρόσφατη διαδικασία διανομής νωπών κοτόπουλων, κατά την οποία τα κοτόπουλα βρισκόντουσαν στοιβαγμένα στο πάτωμα κι εκτός ψυγείου για περισσότερο από επτά ώρες. Ενώ, σύμφωνα με κανόνες υγιεινής τέτοια προϊόντα δεν μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασίες άνω των 5 βαθμών Κελσίου, καθώς ο χρόνος ανάπτυξης επικίνδυνων μικροοργανισμών στα εν λόγω προϊόντα είναι τα 20 λεπτά.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι η Περιφέρεια, μετά τη διαπίστωση ότι ο Δήμος Ηρακλείου αδυνατεί να έχει επαρκείς ψυκτικούς θαλάμους, του διέθεσε τρεις μεγάλους τέτοιους θαλάμους (χωρητικότητας ενός τόνου έκαστος), τους οποίους, άγνωστο για ποιο λόγο η υπηρεσία του Δήμου έχει απομακρύνει από τους χώρους διανομής των τροφίμων και αντικαταστήσει με θαλάμους μικρής χωρητικότητας ευπαθών τροφίμων.

Οι καταγγελίες έχουν κοινοποιηθεί προς τους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας, τη δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια. Ενώ για το ζήτημα αυτό έχει γίνει παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, με έγγραφη επείγουσας προτεραιότητας αναφορά, προς το Δήμο Ηρακλείου. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα ΤΕΒΑ συνεχίζεται κανονικά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

 

Τέλος, ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί έπρεπε να προβούν σε κάθε ενέργεια,  ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόληψη πρόκλησης βλάβης στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ωφελούμενων και να με ενημερώσουν σχετικά,  απαξιούν να απαντήσουν ενώ, ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται να αναλάβει την ευθύνη διαβιβάζοντας μου απλώς έγγραφο της Αντιδημάρχου Αυτό τι σημαίνει; Δεν έχει άποψη; Υιοθετεί την άποψη της Αντιδημάρχου; Προσπαθεί να κρύψει κάτι;».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητείται να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία και τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενέστερων συμπολιτών μας και τη δημόσια υγεία;

2.         Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ορθή διεξαγωγή του προγράμματος ΤΕΒΑ εξασφαλίζοντας τις πρέπουσες συνθήκες φύλαξης των προϊόντων;

3.         Πως έχουν αντιμετωπισθεί οι σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων του προγράμματος; Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης του κρίσιμου θέματος;

4.         Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας και η τήρηση των στοιχειωδών διαδικασιών φύλαξης και διανομής ευπαθών προϊόντων σίτισης; ». 

Print
Δημοσίευση: Ιουλ 7, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset