Το έργο μου

«Αδικίες και παρεμβάσεις στο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης»

Ημερομηνία: 2/2/2016 12:00 πμ

«Αδικίες και παρεμβάσεις στο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης»

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Στις αδικίες που έγιναν κατά την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και στην ανατροπή της κατάταξης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και, συνεπώς, την ακύρωση των ουσιαστικών προσόντων, με την προκλητική πριμοδότηση κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Το νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης δεν αποσκοπούσε στην αξιοκρατία, αλλά στην άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης και σε επίπεδο νομού, μετά το περιφερειακό επίπεδο, όπου είχε λάβει χώρα ο διορισμός 13 καθαρά κομματικών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, τα προσόντα των οποίων ουδέποτε ανακοινώθηκαν. Ειδικότερα, για την επίτευξη του στόχου τους αυτού, το νέο σύστημα επιλογής: α) υποβάθμισε σημαντικά τη διοικητική – καθοδηγητική εμπειρία, καθώς και τα επιστημονικά προσόντα, ενώ υπερτιμήθηκε η διδακτική υπηρεσία, β) θεσπίστηκε η μυστική ψηφοφορία του «εκλεκτορικού σώματος» των διευθυντών- υποδιευθυντών (αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία), η οποία θα προσέδιδε δήθεν δημοκρατικότητα στο σύστημα επιλογής, ενώ στην ουσία αποσκοπεί στην τιμωρία όσων, στο πλαίσιο άσκησης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, συμμετείχαν στις προβλεπόμενες από νόμο του Κράτους διαδικασίες αξιολόγησης, και γ) επανήλθε η συνέντευξη, που η κυβέρνηση είχε καταργήσει πανηγυρικά πριν από λίγους μήνες, κι αυτή τη φορά ενώπιον υπηρεσιακών συμβουλίων απολύτως ελεγχόμενων από τον Υπουργό, χωρίς τα εχέγγυα αξιοπιστίας και διαφάνειας που προέβλεπε ο νόμος 3848/2010.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νομό Ηρακλείου, η ακύρωση των ουσιαστικών προσόντων για τη συγκεκριμένη θέση, οι επιλεγέντες έχουν λιγότερα αντικειμενικά μόρια από τους επόμενους στους πίνακες και συγκεκριμένα στη ΔΔΕ Ηρακλείου κατά -3.82. Επίσης, οι επιλεγέντες συγκέντρωσαν μικρότερο αριθμό μορίων από τη μυστική ψηφοφορία, άρα, κατά το σκεπτικό των εισηγητών και υποστηρικτών της διαδικασίας της ψηφοφορίας, στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης και συγκεκριμένα στη ΔΔΕ Ηρακλείου κατά -4.56. Τέλος, οι επιλεγέντες πριμοδοτήθηκαν προκλητικά κατά τη διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον των υπηρεσιακών Συμβουλίων, σε σχέση με τους αμέσως επόμενους στους τελικούς πίνακες και συγκεκριμένα στη ΔΔΕ Ηρακλείου κατά +4.40 (που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο)».  

 

Επίσης, τονίζεται ότι «Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για ‘αδιάβλητη και αντικειμενική διαδικασία’ και για ‘δημοκρατικούς κανόνες, διαφάνεια και αξιοκρατία’, η διαδικασία επιλογήςεπιβεβαίωσε δυστυχώς τους χειρότερους φόβους μας και οι καταγγελίες μας για μια "στημένη διαδικασία", που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με δύο στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, αποδείχθηκαν απόλυτα βάσιμες’».  

                                                                                                   

Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούνιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset