Το έργο μου

«Μεγάλες ζημιές, λόγω καύσωνα, για τους μελισσοκόμους του ν. Ηρακλείου»

Ημερομηνία: 17/7/2017 12:00 πμ

«Μεγάλες ζημιές, λόγω καύσωνα, για τους μελισσοκόμους του ν. Ηρακλείου»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

Στην ανάγκη για άμεση καταβολή αποζημιώσεων αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας του καύσωνα, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το μεγάλο κύμα καύσωνα των τελευταίων μερών, με θερμοκρασίες «ρεκόρ» που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μεσαράς, έπληξε σημαντικά τους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου και, ιδίως, της Μεσαράς. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, πολλές κυψέλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αφού είτε έχουν ζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Από τους ελέγχους που διενεργούνται προκύπτει ότι κυψέλες που έχουν ζημιωθεί κατά το ήμισυ (ζημιές σε 7-8 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα χρειασθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να ανακάμψουν, ενώ κυψέλες που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους (ζημιές σε 12-16 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα πρέπει να συνενωθούν με άλλες κυψέλες, προκειμένου να μην καταστραφούν ολοσχερώς. Παράλληλα, ασαφές παραμένει εάν ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. θεωρεί ως μη βιώσιμο, κι επομένως δικαιούνται αποζημίωσης, το μελισσοσμήνος κυψέλης που έχει καταστραφεί κατά 70-80% και, ως εκ τούτου, δεν επιβιώνει, αλλά θα πρέπει να συνενωθεί με άλλες κυψέλες.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι πέραν της ζημιάς που προκαλείται στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσουργών, σημαντική είναι και η ζημιά που εκτιμάται ότι προκαλείται και στην παραγωγή μελιού. Οι ζημιές αυτές στους μελισσοκόμους έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες – και οι μελισσοκόμοι ειδικότερα - λόγω της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποια είναι η έκταση των ζημιών, λόγω καύσωνα, που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι στο Ν. Ηρακλείου;

2. Πότε αναμένεται να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.;

3. Ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος/ποσό των αποζημιώσεων για τις ζημιές στους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου;». 

Print
Δημοσίευση: Ιουλ 17, 2017,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,
Ετικέτες:

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset