Το έργο μου

«Νέες καθυστερήσεις για το φράγμα Αποσελέμη;»

Ημερομηνία: 2/8/2017 12:00 πμ - 12:30 πμ

«Νέες καθυστερήσεις για το φράγμα Αποσελέμη;»

Στις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στο έργο του φράγματος Αποσελέμη αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου και Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο που κατασκευάζεται στην Κρήτη για να υδρεύσει το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό 114 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος και του ταμιευτήρα Αποσελέμη, της παρακαμπτήριας οδού, του αγωγού προσαγωγής ύδατος από το οροπέδιο στον ταμιευτήρα Αποσελέμη, του διυλιστηρίου και των δικτύων ύδρευσης του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, με τα συμπαρομαρτούντα τους (αντλιοστάσιο, φρεάτια διακοπής ενέργειας, συνδέσεις με τη ΔΕΗ, κλπ), έτσι ώστε να καθίσταται το έργο ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό.

            Κι ενώ, παραμένουν μόλις λίγα μέτρα, 80 μέτρα, για να βγει από τη σήραγγα ο μετροπόντικας του φράγματος, εμφανίζονται νέα προβλήματα και είναι ορατός, πλέον, ο κίνδυνος να μπλοκάρει το έργο. Αυτή τη φορά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή του Οροπεδίου Λασιθίου, όσο όμως πλέον και από τον ανάδοχο του έργου. Ειδικότερα, η δημοτική αρχή αρνείται να δώσει τη σχετική έγκριση της παράκαμψης, η οποία προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική οδός για ένα διάστημα 4 μηνών και η οποία κρίνεται αναγκαία για λόγους ασφάλειας, αφού το υφιστάμενο οδικό δίκτυο πρέπει να απενεργοποιηθεί για να περάσει κάτω από αυτό ο μετροπόντικας, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας. Παρότι, η παράκαμψη έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας, η δημοτική αρχή θεωρεί πως αυτή δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για την κίνηση των οχημάτων, αφού “… παρά την τήρηση των προδιαγραφών, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την κίνηση οχημάτων, ενώ σε δύο σημεία του υπάρχουν στροφές 180 μοιρών”.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή διαμαρτύρεται και αρνείται να δώσει την προαναφερόμενη  έγκριση της παράκαμψης, και για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί, έως τώρα, στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά  ήταν προαπαιτούμενα για τη συνέχεια του έργου, αλλά, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης “…τα προαπαιτούμενα δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ αυτά έχουν στηρίξει στο σύνολο τους οι δήμαρχοι όλου του νησιού, σε σχετική απόφαση που ελήφθη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης” ζητώντας “…να υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθούν όλα τα αντισταθμιστικά έργα. … Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε ότι μια κοινωνία κι ένας Δήμος συνειδητά θα επιλέξει να μειονεκτεί αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά”.

Η ολιγωρία και η ανικανότητα της κυβέρνησης δημιουργούν, μεταξύ άλλων, και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την Κρήτη να κινδυνεύει να βαλτώσει, μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αντιμετωπισθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο;

2. Πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας για την κίνηση των οχημάτων από την παρακαμπτήρια οδό;

3. Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου τα αντισταθμιστικά οφέλη; Σε τι στάδιο βρίσκεται η εκπλήρωση των αντισταθμιστικών οφελών για το Δήμο;

4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου του φράγματος Αποσελέμη;».

            

Print
Δημοσίευση: Αυγ 2, 2017,
Ετικέτες:

«Μάρτιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset