Το έργο μου

Οριακή η κατάσταση για τους ιατροδικαστές στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 2/8/2017 1:00 πμ - 1:30 πμ

Οριακή η κατάσταση για τους ιατροδικαστές στην Ελλάδα

Στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστών και το μέλλον της ιατροδικαστικη΄ς επιστήμης στη χώρα μας αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Εξαιρετικά δυσοίωνο περιγράφεται, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, το μέλλον της ιατροδικαστικής επιστήμης στην Ελλάδα, τόσο ως αντικείμενο σπουδών, όσο και ως ασκούμενο επάγγελμα, αφού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα, στις 7 ιατρικές σχολές της χώρας υπηρετούν 7 μόνο μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές, δύο στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας στην Αλεξανδρούπολη κα στα  Ιωάννινα, δηλαδή οι 3 σχολές δεν έχουν κανένα καθηγητή- ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην ακολουθούν οι νέοι γιατροί αυτή την ειδικότητα, αν και δεν έχει καθόλου αναμονή, και σε κάποια τμήματα να μην υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος.

 

Επιπλέον, μόνο 2 μόνιμοι και 11 συμβασιούχοι - επικουρικοί ιατροδικαστές υπάρχουν εν ενεργεία στο ΕΣΥ, ενώ πάνω από τους μισούς νομούς της χώρας δεν έχουν ούτε έναν. Η ιατροδικαστική ειδικότητα απουσιάζει από την πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας, ειδικά στην περιφέρεια. Σε κάποιες κεντρικές πόλεις υπάρχουν ιδιώτες ιατροδικαστές που καλύπτουν την ανάγκη, ωστόσο υπάρχουν περιστατικά που υποχρεωτικά εξετάζονται από δημόσιους λειτουργούς.

 

Αποτέλεσμα αυτής της πανελλαδικής έλλειψης ιατροδικαστών είναι ότι θύματα ή συγγενείς θυμάτων  βιώνουν δραματικές καταστάσεις με μεγάλη ψυχική και σωματική επιβάρυνση αλλά και σοβαρό κόστος αφού, είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν σε άλλους νομούς για να εξετασθούν».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Προτίθεστε να προκηρύξετε μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών στο ΕΣΥ;

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστών – μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας;».
Print
Δημοσίευση: Αυγ 2, 2017,
Ετικέτες:

«Απρίλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset